X 
Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 964

Un nou lot de medicamente în valoare de un milion de dolari – donat Ministerului Sănătății

21 iun. 10:45   Război în Ucraina
1552

Organizația Mondială a Sănătății a donat Ministerului Sănătății un nou lot de medicamente, consumabile medicale și dezinfectante pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina și pandemia COVID-19, transmite Noi.md cu referire la realitatea.md.

Mai exact, au fost oferite 200 de mii de sticle cu soluție pentru igiena mîinilor, 770 de kg de medicamente, consumabile medicale și 900 de fiole de Tocilizumab – medicament sub formă de produs injectabil utilizat în tratamentul COVID-19, dar și a artritei reumatoide și juvenile, precum și un kit pentru tratamentul malariei.

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, menționează că datorită asistenței internaționale, inclusiv suportului OMS, a fost posibilă fortificarea capacităților instituțiilor medicale din țară, care acordă asistență pacienților infectați cu COVID-19 și persoanelor refugiate.

„Suportul continuu al OMS pentru Republica Moldova se manifestă prin asistență tehnică, expertiză, dar și donații, conform necesităților Ministerului Sănătății. sîntem alături de sistemul național de sănătate și de lucrătorii medicali, care au nevoie în continuare de echipamente personale de protecție și echipamente performante pentru a-și face munca în condiții sigure și la cel mai înalt nivel”, precizează Miljana Grbic, reprezentanta OMS în Republica Moldova.


Tocilizumab este un medicament biologic, cu efect imunosupresiv, utilizat în tratamentul maladiilor autoimune asociate cu hiperinflamații, precum artrita reumatoidă și artrita juvenilă. Deoarece SARS-CoV-2 este asociat cu dereglarea răspunsului imun și hiperinflamații, utilizarea acestui preparat în cazuri severe de COVID-19 a demonstrat efecte pozitive și a fost recomandată folosirea acestuia în tratament.

Cele zece laboratoare din rețeaua națională și laboratorul de referință din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică au fost utilate, datorită suportului OMS și USAID Moldova, cu reagenți și consumabile, frigidere, distilatoare și autoclave, echipamente IT. Cu suportul Uniunii Europene a fost procurat cel mai performant secvențiator al genomului la SARS-CoV-2.

În perioada 2020-2021, Organizația Mondială a Sănătății, împreună cu toți partenerii săi, Uniunea Europeană, USAID, guvernele Germaniei, Elveției, Canadei, Norvegiei și Austriei, a procurat echipamente și consumabile medicale în valoare aproximativă de 8,4 milioane de dolari.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав