Jocurile Olimpice stiri: 120
Transnistria stiri: 1410

Un nor de praf saharian a întunecat cerul Cubei

26 iun. 2020,, 00:30   Externe
4308 0

Un nor de praf saharian va acoperi cerul Cubei pînă vineri, determinînd o creştere abruptă a temperaturii şi riscînd să provoace afecţiuni respiratorii în ţara care a anunţat recent că pandemia de coronavirus se află sub control, informează Agerpres, citînd AFP.

O temperatură de de 37,4 grade, un record pentru această perioadă a anului, a fost înregistrată în provincia estică Guantanamo, unde este situată celebra bază navală americană cu acelaşi nume, a precizat Institutul de Meteorologie.

Norul a acoperit deja alte insule sau zone din Caraibe, printre acestea numărîndu-se Jamaica, Puerto Rico şi Republica Dominicană şi a început să invadeze cerul în estul Cubei. În Havana, prezenţa norului de praf va fi simţită în special joi şi vineri, potrivit specialiştilor.

Fenomenul este cauzat de o masă de aer cald şi uscat, care conduce la creşterea temperaturilor şi blochează totodată formarea ciclonilor tropicali. Creaţi de furtuni de nisip şi praf saharian, aceşti nori călătoresc în Caraibe purtaţi de vînt. Acesta este un fenomen normal în acest sezon, însă, anul acesta, concentraţia de praf este ''cu mult peste normal'', a explicat un meteorolog cubanez.

Acest lucru ''provoacă o deteriorare semnificativă a calităţii aerului'', a indicat omul de ştiinţă cubanez Eugenio Mojena, adăugînd că acest nor este încărcat cu materii ''extrem de nocive pentru sănătatea umană'' şi pentru ''ecosistemele marine şi terestre''.


Norul conţine ''minerale precum fier, calciu, fosfor, siliciu şi mercur, precum şi virusuri, bacterii, ciuperci, acarieni patogeni, stafilococi şi contaminanţi organici'', a adăugat Mojena.

Doctor Francisco Duran, şeful Departamentului de Epidemiologie din Ministerului Sănătăţii, a avertizat că acest nor ar putea ''agrava afecţiunile respiratorii şi alergice'' într-un moment în care insula tocmai a declarat că pandemia de coronavirus este sub control, cu un singur caz nou raportat miercuri, pentru un total de 2.318 cazuri din care 85 de decese.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?