Transnistria stiri: 1445
Preşedintele stiri: 4068

Un nepalez a stabilit un nou record pentru cele mai multe urcări pe Everest

13 mai. 07:00   Externe
2238 0

Ghidul nepalez Kami Rita Sherpa, în vîrstă de 54 de ani a urcat pentru a 29-a oară pe vîrful Everest, cel mai înalt din lume, în timp ce alpinistul britanic Ken Cool, în vîrstă de 50 de ani, a ajuns pentru a 18-a oră pe vîrful aflat la altitudinea de 8.849, stabilit noi recorduri pentru cele mai multe urcări, respectiv cele mai multe efectuate de un străin, au transmis duminică oficialii locali citați de Reuters.

Ei au fost în expediții separate, îndrumîndu-și clienții cînd au atins această performanță.

„El continuă să meargă și să meargă... uimitor tip!”, a spus Garrett Madison, de la compania de organizare a expedițiilor din SUA, Madison Mountaineering, despre ghidul nepalez.


Madison a făcut echipă cu Kami Rita pentru a escalada vîrfurile Everest, Lhotse și K2 în 2014.

K2, situat în Pakistan, este al doilea cel mai înalt munte din lume, iar Lhotse din Nepal este al patrulea ca înalțime.

Lukas Furtenbach de la operatorul de expediții austriac Furtenbach Adventures a numit isprava lui Cool remarcabilă.

„El este o parte fundamentală a industriei de ghizi a Everestului. Kenton Cool este o instituție", a declarat Furtenbach, care conduce o expediție din partea chineză a Everestului.

Ambii alpiniști au folosit traseul Southeast Ridge pînă la vîrf.

Inițiat de primii cuceritori ai vîrfului, neozeelandezul Sir Edmund Hillary și șerpașul Tenzing Norgay în 1953, traseul rămîne cea mai populară cale către vîrf.

Kami Rita a urcat pentru prima dată pe Everest în 1994 și a făcut acest lucru aproape în fiecare an de atunci, cu excepția a trei ani cînd autoritățile au închis muntele din diverse motive. El urcat pe munte de două ori anul trecut.

Alpinismul este o activitate turistică majoră și o sursă de venit, precum și de locuri de muncă pentru Nepal, care găzduiește opt dintre cele mai înalte 14 vîrfuri din lume, inclusiv Everestul.

Nepal a eliberat 414 permise, fiecare costînd 11.000 de dolari, alpiniștilor pentru sezonul de alpinism care se încheie luna aceasta.

2
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?