COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 544
Coronavirus stiri: 7926

Un munte de haine noi a apărut în mijlocul desertului, în Chile

9 noi. 2021,, 21:30   În lume
1930 0

Zeci de mii de tone de haine noi sînt aruncate anual în deșertul chilian, formînd un adevărat cimitir al modei din sezoanele trecute.

Mormanul masiv de haine este format din articole de îmbrăcăminte fabricate în general în China și Bangladesh, care merg către magazinele din SUA, Europa și Asia. Atunci cînd hainele nu sînt vîndute, acestea sînt duse în portul Iquique din Chile, urmînd să fie revîndute în țări din America Latină, potrivit Insider.

Se estimează că aproximativ 59.000 de tone de îmbrăcăminte ajung în portul din Chile în fiecare an. Din această cantitate, aproximativ 39.000 de tone sînt aruncate la gropile de gunoi din deșert, scrie digi24.ro.

Alex Carreno, fost angajat la secția de importuri din portul Iquique, a spus că îmbrăcămintea „sosește din toată lumea” și că cele mai multe haine ajung să fie aruncate, pentru că transporturile nu pot fi revîndute în America Latină.

De-a lungul ultimilor ani, hainele au acoperit zonă vastă în deșertul Atacama din Alto Hospicio, Chile.


„Problema este că îmbrăcămintea nu este biodegradabilă și are componente chimice, deci nu este acceptată în gropile de gunoi ale localităților”, a declarat Franklin Zepeda, fondatorul EcoFibra, o companie care încearcă să valorifice o parte din îmbrăcămintea aruncată pentru realizarea de panouri izolante.

Zepeda, a cărui firmă utilizează deșeuri textile pentru fabricarea izolatoarelor termice și fonice pentru clădiri, a declarat că vrea să devină parte din soluția pentru această problemă.

Industria modei produce între 8 și 10% din emisiile de carbon din lume, conform ONU. În 2018, s-a descoperit că industria modei consumă mai multă energie decît industria aviatică și a transporturilor maritime la un loc.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X