COVID-19 : VACCINAȚI 1 004 668  INFECTAȚI 400 556 (+3971)   TRATAȚI 369 770     DECESE 10 501(+13)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 543
Coronavirus stiri: 7925

Un jurnalist polonez riscă 3 ani de închisoare pentru că l-a numit „idiot” pe președintele Andrzej Duda

23 mar. 2021,, 18:30   În lume
1381 0

Jurnalistul și scriitorul polonez Jakub Zulczyk, 37 de ani, este inculpat și riscă o pedeapsă de 3 ani de închisoare după ce l-a numit „idiot” pe președintele polonez Andrzej Duda, relatează BBC.

Jakub Zulczyk, un cunoscut jurnalist și scriitor din Polonia, l-a catalogat ca fiind „idiot” pe președintele Poloniei într-o postare pe Facebook, din luna noiembrie a anului trecut, acuzîndu-l că nu înțelege procesul electoral american, după ce Andrzej Duda i-a transmis un mesaj de felicitare lui Joe Biden pe Twitter.

Președintele polonez a scris pe 7 noiembrie: „Felicitări lui Joe Biden pentru succesul campaniei prezidențiale. Pe măsură ce așteaptă nominalizarea de la Colegiul Electoral, Polonia este determinată să întrețină parteneriatul strategic Polonia-SUA la un nivel și o calitate înalte, pentru o alianță și mai puternică”.

Referindu-se la acest mesaj, Jakub Zulczyk a scris că a studiat politica americană cu un deosebit interes și că „n-am auzit vreodată de o nominalizare a Colegiului Electoral”.

„Joe Biden este al 46-lea președinte al SUA. Andrzej Duda e un idiot”, a adăugat jurnalistul.


Jurnalistul a spus că a aflat de aceste acuzații prin intermediul presei.

Jakub Zulczyk a devenit cunoscut prin romanul „Orbit de lumini (Blinded by the Lights)”, apărut în 2014, care a stat la baza unui serial cu același nume produs de HBO Europe.

Polonia are 9 legi diferite prin care este sancționată insulta

În Polonia, insultarea liderilor de stat și a religiei este considerată infracțiune, iar textul a fost numit de procurorul de caz ca fiind „ofensator” și „de neacceptat”.

Potrivit BBC, în această țară sînt nouă legi diferite care sancționează insulta, inclusiv pentru insultarea simbolurilor naționale, iar pentru toate sînt prevăzute amenzi cu închisoarea.

Un raport al OSCE din 2017 cu privire la legislația dedicată insultei și defăimării, realizat în 57 de țări, a arătat că Polonia se număra pe primul loc în acest clasament.

Astfel, un cetățean polonez este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea dacă, de exemplu, defăimează steagul Poloniei dar și al celorlalte țări.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X