COVID-19 în MOLDOVA

Un grup de balene a intrat într-un rîu plin de crocodili din Australia

Un grup de balene a intrat într-un rîu plin de crocodili din Australia

Oficialii australieni au declarat că vor încerca să ghideze o balenă cu cocoașă din rîul “infestat” cu crocodili din Teritoriul de Nord, după ce s-a pierdut și a ajuns la 30 de km în interiorul continentului, transmite BBC.

Balena, împreună cu altele, se aflau într-o migrație anuală în mare atunci cînd o parte dintre ele “au luat-o în direcția greșită”, consideră experții.

Două balene au putut să părăsească rîul, însă cel puțin una a rămas.


Este primul caz cunoscut cu o balenă găsită în teritoriul crocodililor atât de departe în interiorul continentului australian.

Având în vedere lungimea estimată de 16 metri, se consideră că balena nu va fi deranjată de crocodili.

Însă acel risc ar putea escalada dacă balena ar eșua în apele de mici adîncimi, au spus, luni, oficialii.

Balenele au fost văzute săptămîna trecută în Rîul East Alligator de către oameni ce mergeau cu barca în Parcul Național Kakadu – cel mai mare parc național și un sit aflat pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Imaginea animalelor care înotau de-a lungul rîului tulbure – atât de departe de apele deschise – a uimit localnicii.

“E ceva ce n-a mai fost înregistrat – nu doar în Teritoriul de Nord – dar și în Australia. Este foarte, foarte neobișnuit”, a spus Carole Palmer, un savant în ecosisteme marine care lucrează pentru guvernul teritoriului.

A fost greu să determinăm dacă mai mult de o balenă a avut nevoie de asistență, din cauza “apei maronii tulbure”, a adăugat aceasta.

Cum au ajuns balenele în rîu

Palmer a declarat pentru postul public ABC că experții nu erau siguri “de ce aceste balene au luat-o în direcția greșită” față de coasta nordică a statului.

Aceștia cred că se îndreptau spre sudul Antarcticii, însă au intrat din greșeală într-un estuar care le-a dus în amonte către sistemul de rîuri.

Balenele migrează către ape mai calde de lîngă Australia în timpul primăverii pentru a da naștere, înaintea întoarcerii în Antarctica, unde se hrănesc.

Deși în rîu mișună crocodili de apă sărată, experții nu se așteaptă la o confruntare.

Dar dacă balena se blochează în părțile mai puțin adînci ale rîului și eșuează pe un mal “devine hrană ușoară pentru ei”, a afirmat Palmer pentru ABC.

“Nu putem ridica o balenă cu cocoașă de 12-16 metri de pe limba de nisip și atunci probabil vor interveni crocodilii”, a adăugat ea.

Pentru a elibera calea către ocean, ambarcațiunile au fost interzise pe o parte a rîului.

S-a crezut că balena va pleca singură, însă a rămas prin preajma celor mai adînci părți ale rîului – aproape 20 de km departe de mare.

Palmer a spus că oficialii iau în considerare cîteva opțiuni pentru a o atrage în afară, precum folosirea “unui sunet zgomotos” de la bărcile din apropiere sau înregistrări cu sunete de chemare ale balenelor cu cocoașă.

“Este complicat la fiecare nivel, dar toată lumea încearcă cu adevărat să avanseze cu această chestiune în cel mai pozitiv mod posibil”, a spus ea.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load