COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un gîndac mic a cauzat Suediei daune de milioane de dolari

Un gîndac mic a cauzat Suediei daune de milioane de dolari

Un gîndac minuscul de patru milimetri a cauzat Suediei daune de mai mult de 625 de milioane de dolari, distrugînd pădurile mai mult decît incendiile record cauzate de încălzirea globală.

Despre acest lucru a anunțat agenția Bloomberg.

Este vorba despre gîndacii de scoarță-tipografi (gîndacii de scoarță de molid), considerați dăunători de pădure deosebit de periculoși. Problema este agravată de faptul că dăunătorii se înmulțesc deosebit de activ într-un climat uscat și cald, care, pe fundalul încălzirii globale, devine o amenințare reală pentru pădurile suedeze. Vara umedă și rece, caracteristică Suediei, este o protecție naturală împotriva paraziților, deoarece în această perioadă coniferele eliberează rășini care îi protejează de paraziți, dar în timpul verilor calde și uscate ei sînt foarte vulnerabili la insecte.

Potrivit celei mai pesimiste previziuni a Agenției forestiere din Suedia, dăunătorul poate distruge pînă la 12,5 milioane de metri cubi de pădure în 2019, ceea ce va costa aproximativ 6 miliarde de coroane sau 625 milioane de dolari. Problema este agravată de faptul că gîndacii preferă cel mai scump lemn – de vîrstă medie sau bătrîn (de la 40 la 100 de ani).


Pentru lupta împotriva parazitului, Agenția forestieră a elaborat chiar un plan anticriză, care presupune tăierea rapidă a copacilor infectați. În același timp, unele companii din asociația locală încearcă să introducă inteligența artificială, algoritmi de monitorizare și imagini prin satelit. Cu toate acestea, experții se îndoiesc de eficiența ridicată a acestor măsuri, deoarece totul va depinde de vreme.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load