COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 839 851 INFECTAȚI 323 469(+1787)   TRATAȚI 302 147     DECESE 7386(+40 )  Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2953
Puterea stiri: 6776
Coronavirus stiri: 7597

Un desen de Van Gogh, descoperit recent într-o colecţie privată, expus pentru prima dată la Amsterdam

18 sep. 00:00   În lume
1621 0

Un desen realizat de Vincent van Gogh, descoperit într-o colecţie privată olandeză unde a fost păstrat timp de peste 100 de ani, a fost prezentat pentru prima dată publicului joi, la Muzeul Van Gogh din Amsterdam, informează AFP.

''Este pentru prima dată cînd acest desen iese la rampă. Nu a mai fost niciodată expus'', a precizat pentru AFP un specialist al muzeului, Teio Meedendorp. ''Provine dintr-o colecţie privată olandeză unde a fost păstrat un timp îndelungat şi este pentru prima dată cînd îl putem vedea'', a mai spus acesta, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Desenul este un studiu în creion realizat în noiembrie 1882 pentru lucrarea ''Worn Out'', datînd din perioada de început a pictorului, mai puţin necunoscută, dar care suscită un interes crescînd.

Proprietarii desenului, o familie olandeză care l-a cumpărat în 1910, au solicitat muzeului autentificarea lucrării în urma unui apel lansat către colecţionarii privaţi pentru îmbogăţirea bazei de date electronice şi a inventarului muzeului.

Experţii au confirmat ulterior că este într-adevăr vorba despre o nouă operă din portofoliul lui Van Gogh, un eveniment ''foarte rar'', potrivit directoarei muzeului, Emilie Gordenker.

''sîntem mîndri să prezentăm vizitatorilor acest desen din perioada de început şi istoria sa'', a mai spus ea. Desenul va fi expus pînă pe 2 ianuarie după care se va întoarce la familia care l-a împrumutat muzeului şi care a dorit să-şi păstreze anonimatul.

Desenul reprezintă un ţăran bătrîn aşezat pe un scaun din lemn, care îşi ţine capul în mîini. Muzeul deţine deja în colecţia sa un desen similar intitulat ''Worn Out''.

Graţie scrisorile trimise de Van Gogh fratelui său, Theo, experţii bănuiau de existenţa unei a doua versiuni a lucrării ''Worn Out'', dar fără să ştie dacă desenul mai exista. Descoperirea a fost ''o surpriză totală'' şi o ''adevărată şansă'', a subliniat Meedendorp.

Cele două desene fac parte dintr-o serie de ''sute şi sute'' de schiţe realizate de Van Gogh în epoca cînd locuia la Haga şi se pregătea să devină negustor de artă.

Ancheta pentru autentificarea desenului a fost facilitată de faptul că a rămas mereu în proprietatea aceleiaşi familii, trecînd de la o generaţie la alta, după ce a fost cumpărat în 1910 de la un colecţionar cunoscut, Henk Bremmer.0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽