Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Un cimitir roman cu o vechime de 2.000 de ani, descoperit în Fîşia Gaza

18 feb. 22:00   Război în Ucraina
3241

Un cimitir roman cu o vechime de 2.000 de ani şi care include cel puţin 20 de morminte bogat ornamentate a fost descoperit în apropiere de linia ţărmului din nordul Fîşiei Gaza şi reprezintă cea mai importantă descoperire locală din ultimul deceniu, potrivit ministrului antichităţilor, informează Reuters, transmite Noi.md cu referire la agerpres.ro.

Fîşia Gaza, important centru comercial pe parcursul mai multor civilizaţii, încă de pe vremea egiptenilor şi a filistenilor evocaţi în Biblie, continuînd cu perioada Imperiului Roman şi a cruciadelor, este un teritoriu bogat în antichităţi.

Ruinele descoperite în acest teritoriu includ urmele unui asediu condus de Alexandru cel Mare, precum şi ale unei invazii mongole.

Pînă acum, în noul sit arheologic au fost localizate 20 de morminte romane, iar echipa de cercetători preconizează să dezgroape 80 în total în perimetrul de 50 de metri pătraţi al cimitirului. Doar două dintre morminte au fost deschise, unul conţinînd oseminte, iar celălalt vase din argilă.

Avînd în vedere forma şi decoraţiunile relativ bogate, mormintele au aparţinut probabil unor ''persoane cu rang înalt'' din Imperiul Roman în timpul primului secol din era noastră, a spus Jamal Abu Rida, director-general al Ministerului Turismului şi Antichităţilor din Gaza.

Spre deosebire de mormintele musulmane care datează din perioade ulterioare şi care sînt orientate de la nord spre sud, mormintele romane sînt aşezate de la est spre vest, a precizat acelaşi oficial.

''Am făcut numeroase descoperiri pînă acum, însă aceasta este cea mai importantă descoperire arheologică din ultimii 10 ani'', a mai spus Abu Rida.

Accesul în zonă este restricţionat pentru jurnalişti şi publicul general pînă cînd situl nu va fi organizat şi pregătit corespunzător pentru vizitatori, a mai precizat ministerul.

Situl, supravegheat de o echipă de experţi francezi, a fost descoperit de o echipă de constructori care lucrau la un proiect rezidenţial cu finanţare egipteană. Lucrătorii au sistat săpăturile cînd au dezgropat pietre vechi, de mari dimensiuni, şi au chemat arheologii.

Fîşia Gaza este controlată de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, care s-a confruntat cu Israelul în patru conflicte armate din 2008.

Războiul a subminat economia locală, iar autorităţile locale angajează de obicei companii internaţionale pentru a ajuta la lucrările de excavare şi conservare a descoperirilor arheologice, a mai spus Abu Rida.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав