COVID-19 în MOLDOVA

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Un chimist care a fost implicat în crearea noviciokului îi cere iertare lui Navalnîi

Un om de ştiinţă care a fost implicat în programul sovietic secret de creare a agentului neurotoxic noviciok i-a cerut iertare politicianului rus Alexei Navalnîi, care se reface la un spital din Berlin după ce a fost otrăvit cu această substanţă, relatează AFP.

Vil Mirzaianov a spus într-un interviu la postul rus de televiziune Rain că vrea să îi ceară iertare lui Navalnîi, scrie adevarul.ro.

“Îi cer iertare din tot sufletul lui Navalnîi pentru faptul că am participat la această activitate criminală, dezvoltarea acestei substanţe cu care a fost otrăvit”, a spus Mirzaianov, care acum locuieşte în Statele Unite şi care a scris primele articole despre crearea noviciokului în anii 1990. Mirzaianov a precizat că Navalnîi se va vindeca total pînă la urmă. “Navalnîi va trebui doar să aibă răbdare, dar pînă la urmă, el va fi sănătos”, a spus omul de ştiinţă, estimînd că recuperarea va dura aproape un an.

Afirmaţiile lui Mirzaianov vin în contextul în care alt om de ştiinţă care a făcut parte din program a negat faptul că Navalnîi ar fi putut fi otrăvit cu noviciok. Pînă acum trei oameni de ştiinţă, în vîrstă de aproximativ 70 de ani, au făcut declaraţii publice despre participarea la programul sovietic de dezvoltare a noviciokului. Vladimir Uglev a afirmat că faptul că Alexei Navalnîi a supravieţuit arată că probabil a existat doar contact pe piele cu otrava.

Mirzaianov a declarat în schimb că Navalnîi probabil a ingerat otrava, deoarece se pare că alte persoane nu au fost contaminate. Leonid Rink spune că Navalnîi nu ar fi supravieţuit dacă ar fi fost otrăvit cu noviciok şi că Mirzaianov nu a fost implicat direct în crearea agentului neurotoxic. “El nu a avut nicio legătură cu crearea noviciokului, aşa că nu avea de unde să ştie efectele substanţei asupra organismului. Dacă ar fi fost noviciok, Navalnîi nu ar fi supravieţuit”, a afirmat Rink pentru RIA Novosti.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load