COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 383 429   INFECTAȚI 255 830(+33)   TRATAȚI 248 671     DECESE 6154(+0)   Mai multe detalii
Diaspora stiri: 1186
Preşedintele stiri: 2759

Un candidat la postul de guvernator al Californiei își face campanie electorală alături de un urs

7 mai. 18:45   În lume
1161 0

Republicanul John Cox este unul dintre numeroșii candidați la postul de guvernator al Californiei. În plină campanie electorală, el a avut o inițiativă care imediat a stîrnit controverse și indignare: s-a prezentat la un miting electoral alături de un urs brun de 500 de kilograme.

„Vînat” de camerele de luat vederei, masivul animal s-a instalat liniștit lîngă pupitrul de la care a vorbit politicianul. S-a întîmplat marți, în orașul Sacramento.

John Cox este unul dintre numeroșii candidați ai Partidului Republican care ar vrea să-l înlocuiască pe guvernatorul democrat Gavin Newsom, amenințat cu revocarea în urma unui referendum ce va avea loc în curînd.

De ce a venit politicianul cu un urs la miting

Sloganul de campanie a lui Cox este „Fă cunoștință cu bestia” și asta pentru că politicianul a decis să exploateze tema „Frumoasa şi Bestia”. În scenariul său, „Frumoasa” este actualul guvernator democrat Gavin Newsom, renumit pentru zîmbetul său holywoodian şi fizicul său de star de cinema, iar el este „Bestia” care va zgudui rutina politică californiană.


„Politicienii frumuşei au eşuat în California”, a declarat candidatul la mitingul din Sacramento, capitala administrativă a statului California. „Avem nevoie de schimbări mari, bestiale, pentru a o salva. Voi reduce impozitele, voi face California mai accesibilă şi voi zgudui Sacramento”, a dat asigurări Cox.

Pe de altă parte, ursul brun este simbolul Californiei şi figurează pe steagul acestui stat american.

Ursul Tag, un spectator impasibil

Pentru spectacolul său de PR, John Cox a folosit un urs kodiak, cea mai mare subspecie de urs brun. Exemplarul adus la eveniment s-a născut în captivitate şi a fost dresat ca să apară în filme şi seriale. Se numește Tag și cîntărește cam jumătate de tonă.

Vizibil obișnuit cu multă lume în jur, Tag s-a mulţumit să aştepte cu răbdare sfîrşitul discursului lui Cox, înfruptîndu-se din hrana oferită de dresorul său şi făcîndu-şi toaleta.

Indignare în rîndul iubitorilor de animale

Folosirea ursului în scopuri electorale a stîrnit însă indignarea activiştilor pentru drepturile animalelor, cum ar fi organizaţia PETA, care consideră „regretabil şi ruşinos faptul că Tag a fost exploatat în acest mod”.

„Urşii trebuie lăsaţi în pace, nu ţinuţi într-un țarc pe asfalt şi transportaţi la evenimente”, a reacţionat ONG-ul pe Twitter, îndemnînd pe oricine „cu un dram de decenţă” să lase în pace animalele sălbatice.

Al doilea referendum de demitere a guvernatorului din istoria Californiei

California este unul dintre cele 19 state americane în care legislația permite revocarea unui oficial în urma unui referendum.

Numărul de semnături necesare pentru organizarea unui referendum pentru revocarea guvernatorului Newsom a fost atins (aproximativ 1,5 milioane), dar nu a fost stabilită încă o dată pentru scrutin. Alegătorii statului vor fi întrebați la referendum dacă vor să-l înlocuiască pe Newsom şi, dacă da, cu cine.

sînt mai multe motive pentru care unii alegători sînt nemulțumiți de politicile lui Newsom, dar momentul care a făcut ca petiția pentru referendum să strîngă suficiente semnături a fost acela în care s-a aflat că guvernatorul a fost, în plină pandemie, la o petrecere cu mai mulți invitați decît era permis.

În urma unui astfel de referendum de demitere, în 2003, Arnold Schwarzenegger a fost ales guvernator al celui mai populat stat din America. El a candidat atunci din partea Partidului Republican.

Sondajele şi experţii consideră însă că Gavin Newsom ar urma să-și păstreze postul, deoarece alegătorii din California au votat în număr copleşitor pentru tabăra democrată la ultimele alegeri.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Ar trebui de deschis secții de votare suplimentare peste hotare?