Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Un an de la asaltul asupra Congresului american

6 ian. 08:15   Război în Ucraina
1720

Se împlinește un an de la atacul suporterilor fostului președinte american Donald Trump asupra clădirii Congresului de la Washington, atac prin care acești încercau să oprească validarea victoriei în alegeri a actualului președinte democrat Joe Biden, transmite Noi.md cu referire la Europaliberă.

Președintele este programat să marcheze aniversarea asaltului din 6 ianuarie 2021 cu un discurs ținut la locul atacului.

Biden își va aminti de „ororile” petrecute în acea „zi întunecată”, a spus purtătoarea de cuvînt a Casei Albe, Jen Psaki. El va avertiza totodată că democrația americană este în continuare amenințată de teoriile conspirației și minciunile perpetuate de fostul președinte Trump și de mulți dintre adepții săi, care susțin că alegerile prezidențiale din 2020 ar fi fost „furate”.

„M-aș aștepta ca președintele Biden să vorbească despre responsabilitatea singulară pe care o are președintele Trump pentru haosul și violențele pe care le-am văzut” în acea zi, a mai spus Psaki reporterilor pe 5 ianuarie.

Pentru Trump nu ar fi vorba decît de o încercare a democraților de a „adîncii diviziunile din societate” pe care tot ei le-ar fi provocat. În ajunul aniversării s-a anunțat că fostul președinte Trump și-a anulat o conferință de presă programată pentru 6 ianuarie la reședința sa din Florida.


Asaltul fără precedent asupra Congresului s-a soldat cu cinci morți și au fost răniți 140 de membri ai forțelor de ordine.

Între timp, Congresul dominat de democrați a creat o comisie de anchetă care încearcă să stabilească în ce măsură Trump este responsabil direct de revoltă sau a știut dinainte de planul asaltului.

În ajunul aniversării, ministrul american de Justiției, Merrick Garland a declarat că administraţia Biden îi va urmări penal pe toţi participanţii la asaltul asupra Congresului, „indiferent de statutul lor”.

Pînă acum autoritățile au arestat și pus sub acuzare aproximativ 725 de persoane din întreaga țară în legătură cu atacul. Dintre acestea, a spus Garland, 165 s-au recunoscut vinovați de diverse contravenții.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав