COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 931 474   INFECTAȚI 362 433(+107)   TRATAȚI 346 629      DECESE 9069(+15)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3013

UE vrea să prevină din timp pandemiile

17 sep. 12:15   În lume
1555 1

Întrucît focarele de boli infecțioase sînt în creștere la nivel mondial, Comisia Europeană a lansat HERA ( European Health Emergency preparedness and Response Authority) – Autoritatea europeană pentru pregătire și răspuns în caz de urgență sanitară, transmite Noi.md cu referire la bani.md.

Chiar dacă pandemia COVID-19 încă nu sa încheiat, Europa trebuie să fie pregătită pentru viitoarele amenințări transfrontaliere pentru sănătate. Astfel noua autoritate are rolul de a preveni, detecta și de a răspunde rapid la urgențe. Agenția va asigura dezvoltarea, producerea și distribuirea de medicamente și vaccinuri.

HERA va completa activitatea agențiilor de sănătate existente din UE. Se va asigura că sînt disponibile contramăsuri medicale relevante pentru criză (inclusiv vaccinuri, antibiotice, echipamente medicale, antidoturi chimice, terapeutice, teste de diagnostic sau echipamente de protecție personală, cum ar fi mănuși sau măști), va ajuta la reducerea dependențelor strategice în ecosistemul industrial de sănătate.

„Astăzi prezentăm ceva nou, un cadru care ar permite Europei să aibă toate măsurile medicale de care am putea avea nevoie pentru a ne proteja oamenii în caz de urgență de sănătate”, a spus Magaritis Schinas, vicepreședinte al Comisiei Europene.

Pînă în 2027 HERA urmează să fie finanțată cu 59 de milioane de dolari. Jumătate din sumă a fost direcționată autorității încă de la început. Banii vor veni atît de la statele membre, cît și de la sectorul privat.


„Investiția în sănătate este viitorul nostru. Este o investiție în viitorul nostru și pentru asta ne vom asigura că aici vom avea puterea financiară de șase miliarde de euro în următorii șase ani din cadrul financiar multianual și va crește la aproape 30 de miliarde, dacă luăm în considerare investițiile în sănătate, pregătirea în materie de securitate și răspunsul prin alte programe ale UE”, explică Stella Kyriakides, comisar european pentru sănătate.

HERA își propune să identifice din timp epidemiile. Pînă la începutul anului 2022, va identifica și va acționa în cazul a cel puțin trei amenințări cu impact ridicat.

„Avem nevoie de un dialog mai structurat și mai ferm cu comunitatea industrială și în special cu industria farmaceutică, pentru a avea un acces mai rapid la informațiile necesare”, afirmă Thierry Breton, comisar european.

HERA va funcționa în două moduri diferite: un mod de pregătire și un mod de urgență. În „faza de pregătire”, va direcționa investițiile și acțiunile în consolidarea prevenirii și pregătirii pentru noile urgențe de sănătate publică. În „faza de criză”, HERA va putea apela la puteri mai puternice pentru luarea rapidă a deciziilor și implementarea măsurilor de urgență.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X