Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

UE se pregătește de un conflict comercial cu Marea Britanie

16 oct. 2021,, 13:00   Externe
2675 0

Guvernele celor mai mari țări ale UE au cerut Comisiei Europene să pregătească un plan în cazul unor litigii comerciale cu Marea Britanie.

Potrivit diplomaților europeni, introducerea unor măsuri dure împotriva Marii Britanii s-a discutat la întrevederea reprezentanților din Franța, Germania, Olanda, Italia și Spania cu vicepreședintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Noi.md.

Despre acest lucru a anunțat Financial Times.

Reprezentanții principalelor țări ale UE solicită elaborarea unui plan în cazul în care Marea Britanie suspendă acordul comercial cu privire la Irlanda de Nord. Printre opțiunile discutate se numără restricțiile privind aprovizionarea cu energie a Regatului Unit, introducerea unor taxe suplimentare la exporturile din Marea Britanie și, în ca ultima măsură, întreruperea acordului comercial bilateral.

"UE are o gamă largă de oportunități de a riposta împotriva Marii Britanii, de exemplu, livrările de energie", spun diplomații europeni.
Miercuri, 13 octombrie, Comisia Europeană a prezentat spre examinare modificările care trebuie introduse în protocolul Irlandei de Nord, care vizează simplificarea controlului vamal și fitosanitar în porturile Irlandei de Nord, pentru a evita deficitul de mărfuri pe rafturile magazinelor sale și creșterea tensiunii sociale.


Marea Britanie, la rîndul său, insistă asupra creării unui organism autorizat care să monitorizeze respectarea acordului. Marea Britanie se opune faptului că, în prezent, în cadrul litigiilor privind respectarea regulilor pieței unice a UE în Irlanda de Nord, ultimul cuvînt aparține Curții Europene de Justiție.

Aceste subiecte vor fi discutate la reuniunea reprezentantului primului ministru al Regatului Unit pentru Brexit și politică internațională, David Frost, cu Sefcovic la Bruxelles.

Conform Acordului comercial încheiat în decembrie anul trecut între UE și Regatul Unit, Irlanda de Nord, care a părăsit Uniunea Europeană ca parte a regatului, a rămas membră a uniunii vamale comunitare.

Acest statut dublu a făcut posibilă evitarea apariției unei frontiere între Ulster și Irlanda, dar a impus introducerea unor proceduri de control în porturile Irlandei de Nord pentru transportul unor mărfuri din alte părți ale Regatului Unit. Din cauza numeroaselor dificultăți birocratice, furnizarea de produse britanice către Irlanda de Nord au întîmpinat împiedici, ceea ce a provocat nemulțumiri în rîndul populației locale.

UE insistă asupra menținerii frontierei vamale efective între Irlanda de Nord și Marea Britanie în Marea Irlandei, pentru a evita importul necontrolat de produse Britanice din Ulster în Irlanda, care este o țară UE.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?