Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

UE respinge schema de plată în ruble propusă de Gazprom

3 mai. 08:31   Război în Ucraina
1313

Comisia Europeană respinge categoric schema propusă de Moscova pentru plata gazului rusesc.

Anunţul a venit luni seară de la comisarul pentru energie, Kadri Simson, la finalul întîlnirii miniştrilor de resort din Uniunea Europeană. Folosirea schemei propuse de Moscova pentru plata în ruble a gazului rusesc ar încălca sancţiunile impuse de Uniunea Europeană contra Rusiei, a spus comisarul european pentru energie.

Schema propusă de Moscova prevede deschiderea unor conturi speciale la Gazprombank pentru clienții străini. Companiile europene ar fi trebuit să transfere valută în aceste conturi, pentru gazul rusesc achiziționat, iar banca rusească să convertească apoi plata în ruble.

„Plăţile în ruble reprezintă o încălcare clară a sancţiunilor. Plata în ruble prin intermediul mecanismului de conversie gestionat de autoritățile publice ruse și al unui al doilea cont deschis la Gazprombank reprezintă o încălcare a sancțiunilor și nu poate fi acceptată. Statele membre şi companiile nu trebuie să-şi facă vreo iluzie că se pot baza pe buna-credinţă a Gazprom şi a regimului din Rusia în această privinţă”, a declarat Kadri Simson, comisarul european pentru energie.

„Ne vom coordona eforturile pentru a asigura securitatea alimentării cu energie pentru toate ţările membre. Concret, acest lucru înseamnă asigurarea unor stocuri suficiente de combustibil, găsirea de surse alternative. Uniunea Europeană se pregăteşte intens, toate ţările membre sînt hotărîte să facă front comun. Miniştrii energiei au demonstrat unitate deplină în această privinţă”, a anunțat Barbara Pompili, ministrul francez pentru tranziție ecologică.

Miercurea trecută, grupul rus Gazprom a anunţat că a oprit complet livrările de gaze naturale către Bulgaria, deoarece Sofia nu a plătit în ruble pentru livrarea combustibilului. Aprovizionarea va fi oprită pînă cînd vor fi efectuate plăţile, a precizat Gazprom.

2

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав