UE, o nouă tranșă de 1,5 miliarde de euro pentru Ucraina

22 sep. 15:51   Război în Ucraina
2085 0

Comisia Europeană a eliberat, vineri, o nouă tranşă, de 1,5 miliarde de euro, din pachetul de ajutor financiar de 18 miliarde de euro pe care Uniunea Europeană îl acordă Ucrainei anul acesta.

Cu acești bani, țara vecină va putea plăti salariile şi pensiile şi poate să menţină funcţionale serviciile publice pe timp de război, relatează agenţia EFE. Odată cu această nouă plată, UE a transferat Ucrainei 13,5 miliarde de euro din ajutorul financiar promis pentru anul acesta.

"Angajamentul nostru de a sprijini Ucraina este neclintit şi vom continua să ne jucăm rolul pentru a construi o ţară modernă şi prosperă", a indicat într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, anunță digi24.ro

Noua tranşă de ajutor financiar european va permite Ucrainei plata în continuare a salariilor şi pensiilor şi menţinerea în stare de funcţionare a serviciilor publice, inclusiv şcoli, spitale şi spaţii locative pentru persoanele care au fost nevoite să-şi abandoneze locuinţele din cauza războiului, precum şi reconstruirea infrastructurilor bombardate. În plus faţă de pachetul de 18 miliarde de euro pentru anul acesta, Comisia Europeană a propus un ajutor financiar suplimentar pentru Ucraina de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2024-2027, care însă necesită negocieri cu cele 27 de state membre ale UE şi aprobarea acestora.

Ucraina așteaptă și ajutorul din SUA


Ucraina speră și la deblocarea celor 24 de miliarde de dolari, sumă pe care președintele american Joe Biden ar vrea să o ofere Kievului pentru a susține inclusiv contraofensiva ucraineană. Deocamdată, după vizita lui Volodimir Zelenski în Statele Unite, Casa Albă a anunțat că Statele Unite vor livra Ucrainei „importante” mijloace de apărare aeriană, dar preşedintele Joe Biden nu doreşte să furnizeze rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune solicitate de preşedintele ucrainean.

2
0
0
0
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?