Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

UE adoptă sancţiuni împotriva unor persoane din Rusia

23 oct. 2020,, 09:35   Externe
4008 0

Consiliul Uniunii Europene, aflat sub preşedinţie germană, a impus joi măsuri restrictive pentru două persoane şi un organism care au fost responsabile sau au luat parte la atacul cibernetic asupra Parlamentului Federal German (Deutscher Bundestag) în aprilie şi mai 2015 şi care a vizat şi contul biroului de parlamentar al cancelarului Angela Merkel, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

“Acest atac cibernetic a vizat sistemul de informaţii al parlamentului şi a afectat capacitatea sa de a opera timp de cîteva zile. O cantitate semnificativă de date a fost furată şi conturile de e-mail ale mai multor membri ai parlamentului, inclusiv cele ale cancelarului Angela Merkel, au fost afectate”, arată comunicatul citat.

Sancţiunile menţionate au fost propuse oficial de Germania în luna iulie şi constau în interdicţie de călătorie şi îngheţare a activelor impuse persoanelor fizice şi o îngheţare a activelor impuse corpului. În plus, persoanelor şi entităţilor din UE li se interzice să pună fonduri la dispoziţia celor enumerate, scrie tvrmoldova.md

Decizia Consiliului înseamnă că un total de 8 persoane şi 4 entităţi şi organisme au fost vizate de măsuri restrictive în legătură cu atacurile cibernetice care vizează UE sau statele sale membre.

Sancţiunile sînt una dintre opţiunile disponibile în cadrul Uniunii pentru un răspuns diplomatic comun la activităţile cibernetice rău intenţionate şi sînt menite să prevină, să descurajeze, să descurajeze şi să răspundă la continuarea şi creşterea comportamentului rău intenţionat în spaţiul cibernetic.

Sancţiunile sînt bazate pe un regim nou, introdus de Uniunea Europeană anul trecut pentru a contracara crimele cibernetice. Baza acestui set de sancţiuni stă într-o decizie adoptată în 2017 de Consiliul Uniunii Europene, care a elaborat un cadru pentru un răspuns comun al UE la activităţile cibernetice dăunătoare, cunoscut sub denumirea de „Setul de instrumente pentru diplomaţia cibernetică a UE”.

Actele juridice relevante, inclusiv numele persoanelor fizice şi ale organismului în cauză, au fost publicate în Jurnalul Oficial.

Incidentul de acum cinci ani a fost cel mai mare atac cibernetic efectuat pînă în prezent împotriva Parlamentului German.

Cancelarul Angela Merkel a reclamat atacul cibernetic din partea Rusiei drept unul “scandalos” şi care “afectează o cooperare de încredere” cu Rusia, legătură pe care liderul german spunea că se străduieşte să o îmbunătăţească „zilnic”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?