X 
Criza energetică stiri: 1772
Cutremure stiri: 387
Eurovision stiri: 424

UE a avertizat despre un milion de refugiați în cazul invaziei Rusiei în Ucraina

18 feb. 2022,, 07:36   Război în Ucraina
1717 0

În cazul invaziei Rusiei în Ucraina, în Uniunea Europeană ar putea ajunge mai mult de un milion de refugiați, a declarat vicepreședintele Comisiei Europene. Ei ar putea fi folosiți ca mijloc de presiune asupra UE, așa cum s-a întîmplat în Belarus.

În cazul unei escaladări militare a crizei din jurul Ucrainei, spre Uniunea Europeană s-ar putea îndrepta mai mult de un milion de refugiați. Despre acest lucru a declarat pentru ediția germană Die Welt vicepreședintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas. Interviul cu politicianul a fost publicat vineri, 18 februarie.

"Potrivit diverselor estimări, ar putea sosi de la 20.000 la peste un milion de persoane", a spus el, subliniind că UE este "gata să mobilizeze o asistență umanitară semnificativă și să le ofere protecție civilă".

Schinas a subliniat faptul că în Ucraina locuiesc 20.000 de cetățeni ai țărilor Uniunii Europene și, în plus, există "un grup la fel de mare din cei care au rădăcini în UE". În același timp, a menționat Comisarul European, refugiații pot fi "instrumentalizați și folosiți ca mijloc de presiune asupra Uniunii Europene", așa cum s-a întîmplat recent cu tranzitul migranților din Belarus în Europa.

Polonia se pregătește să primească pînă la un milion de refugiați ucraineni


Se presupune că, în cazul unei invazii rusești, refugiații ucraineni pot ajunge mai întîi în Polonia, care se învecinează cu Ucraina pe o distanță de 535 de kilometri. Guvernul polonez a declarat deja că se pregătește pentru un scenariu în care granița va fi traversată de pînă la un milion de refugiați ucraineni.

Se estimează că acum în Polonia trăiesc 1,5 milioane de ucraineni, dar oficial în țară sunt înregistrați doar 300 de mii dintre ei. În plus, de la anexarea Crimeei de către Rusia și izbucnirea războiului în estul Ucrainei în 2014, în țară au fost înregistrați aproximativ 1,5 milioane de migranți interni. În cazul unei invazii ruse, lor s-ar putea alătura alte milioane de locuitori ai Ucrainei, scrie AFP.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий