UE a aprobat negocierea unui acord comercial cu SUA

UE a aprobat negocierea unui acord comercial cu SUA

Statele membre ale UE au aprobat luni deschiderea de negocieri comerciale cu Statele Unite, în pofida opoziţiei Franţei, au anunţat surse europene, relatează AFP.


Franţa a votat împotrivă şi Belgia s-a abţinut în cursul unui vot organizat pentru aprobarea lansării acestor negocieri, au precizat sursele citate. Obiectivul acestor negocieri este de a evita un război comercial cu Statele Unite.


Opoziţia Parisului nu a avut efect deoarece deciziile în domeniul comercial sînt luate în cadrul UE cu majoritate calificată. Vocea Franţei nu era deci indispensabilă. Franţa se afla sub presiunea altor state membre UE, în special a Germaniei.


Aceste negocieri pe teme comerciale vizează încetarea tensiunilor cu preşedintele american Donald Trump, care ameninţă să impună taxe la importurile de automobile europene, un sector foarte sensibil pentru Berlin.


Viitorul acord UE-SUA urmează să se limiteze la bunurile industriale, adică nu va include agricultura, serviciile sau achiziţiile publice. Washingtonul doreşte totuşi să integreze agricultura în negocieri.


Comisia Europeană intenţionează să poarte discuţii cu Washingtonul de îndată ce Statele Unite vor adopta mandatul lor de negociere, sperînd să ajungă la un acord înainte de încheierea mandatului actualului executiv comunitar, la 31 octombrie.


Dacă negocierile vor fi duse la capăt, Bruxelles-ul anticipează o creştere a comerţului transatlantic cu puţin sub 10% pînă în 2033 în sectoarele vizate, echivalentul a 53 de miliarde de euro.


Uniunea Europeană este gata să înceapă imediat negocierile cu SUA pentru eliminarea tarifelor comerciale iar un acord ar putea fi convenit rapid, a declarat luni comisarul european pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom, transmit Reuters şi AFP.


Anterior, statele membre UE au anunţat luni că şi-au dat aprobarea pentru iniţierea negocierilor şi directivele de negociere aferente pentru două acorduri comerciale privind liberalizarea comerţului cu produse industriale şi evaluarea conformităţii în relaţia cu Statele Unite ale Americii.


„Îi voi contacta pe americani imediat ce se vor trezi şi voi încerca să obţin mai multă claritate cu privire la cînd ne putem avea prima întîlnire…Noi sîntem gata îndată ce sînt disponibili”, a spus Cecilia Malmstrom la o conferinţă de presă.


„Dacă vom conveni să începem negocierile, cred că putem avansa destul de rapid…sîntem hotărîţi să facem tot ce putem pentru a finaliza acest acord în perioada Comisiei Juncker”, a mai spus Cecilia Malmstrom, referindu-se la faptul că mandatul actualei Comisii Europene se încheie la data de 31 octombrie.


Directivele de negociere privind eliminarea taxelor vamale la produsele industriale vizează eliminarea acestora pe bază de reciprocitate, luînd în considerare şi sensibilităţile existente la nivelul UE, cum ar fi produsele mari consumatoare de energie şi produsele din peşte, precum şi impactul asupra mediului care decurge din diferenţele existente la nivelul cadrului de reglementare dintre UE şi SUA. Produsele industriale cuprind toate produsele în afara celor incluse în anexa I la Acordul OMC privind agricultura (produse agricole). 


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load