X 
Criza energetică stiri: 1530
Cutremure stiri: 275
Preşedintele stiri: 3383

Ucraina vrea să repornească reactoarele de la centrala Zaporojie

5 oct. 09:43   Război în Ucraina
1621 0

Ucraina ia în considerare repornirea celei mai mari centrale nucleare din Europa – Zaporojie - pentru a asigura siguranţa acesteia, la doar cîteva săptămîni după temerile legate de un dezastru cauzat de radiaţii la instalaţie, a declarat marţi, 4 octombrie, preşedintele companiei care operează centrala pentru Associated Press, scrie news.ro.

Centrala nucleară Zaporojie a apărut ca unul dintre cele mai îngrijorătoare puncte de focar ale invaziei Rusiei în Ucraina. Aceasta a fost avariată în timpul luptelor, ceea ce a provocat o alarmă internaţională, iar şeful acesteia a fost reţinut de forţele de ocupaţie pe parcursul weekend-ului, înainte de a fi eliberat luni.

Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a închis ultimul dintre cele şase reactoare ale centralei la 11 septembrie, deoarece activitatea militară rusă a întrerupt alimentarea cu energie externă fiabilă pentru răcire şi alte sisteme de siguranţă, ameninţînd o topire potenţial catastrofală.

Într-un interviu acordat agenţiei Associated Press, preşedintele Energoatom, Petro Kotin, a declarat că societatea ar putea reporni două dintre reactoare în cîteva zile pentru a proteja instalaţiile de siguranţă, pe măsură ce se apropie iarna şi temperaturile scad.

Ultimul reactor operaţional al centralei a fost plasat luna trecută în ceea ce se numeşte "oprire la rece", reducînd probabilitatea unei fuziuni periculoase.


Dar există în continuare un risc, atîta timp cît în interior există ansambluri de combustibil nuclear, a explicat Kotin. Deteriorarea intenţionată a reactoarelor sau a echipamentelor de siguranţă şi de răcire, sau o defecţiune a acestor sisteme din cauza temperaturilor scăzute, ar putea duce în continuare la un dezastru.

„Ai căldură reziduală şi trebuie să asiguri în mod constant lichidul de răcire pentru aceste ansambluri de combustibil. Dacă încetezi răcirea, atunci vei avea topire”, a spus el.

Energoatom ar putea lua o decizie încă de miercuri pentru repornirea reactoarelor.

„Noi, în acest moment, evaluăm toate riscurile. Iar acest lucru depinde de vreme. Şi, de fapt, nu avem prea mult timp pentru a face acest lucru”, a spus Kotin.

La momentul opririi forţate, oficialii ucraineni au avertizat că este doar o măsură provizorie şi, ca atare, nesigură.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

În care categorie de vulnerabilitate ați fost plasat după înregistrarea pe compensatii.gov.com?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав