COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ucraina va trimite din nou nave militare în Marea Azov, în pofida confictului cu Rusia

Ucraina va trimite din nou nave militare în Marea Azov, în pofida confictului cu Rusia

Ucraina va trimite din nou nave militare în porturile sale din Marea Azov, a declarat miercuri un oficial din domeniul securităţii, în pofida capturării de către Rusia a trei nave şi a echipajelor lor în zonă luna trecută, relatează Reuters.

Ucraina şi Rusia au relaţii tensionate după anexarea în 2014 a peninsulei Crimeea de către Moscova şi conflictul din sud-estul Ucrainei.

Disputa s-a amplificat după ce Moscova a capturat luna trecută două nave mici şi un remorcher, cu un echipaj total de 24 de marinari, în largul Crimeii, acuzîndu-le că au intrat în apele teritoriale ruse în timp se îndreptau spre Strîmtoarea Kerci din Marea Neagră.


SUA şi Uniunea Europeană au cerut eliberarea marinarilor, iar preşedintele Donald Trump şi-a anulat o întîlnire programată cu omologul rus Vladimir Putin în semn de protest.

„Agresiunea rusă nu va pune capăt planurilor noastre de a crea un grup naval în Marea Azov”, a declarat Oleksandr Turcinov, secretar al Consiliului pentru securitate naţională şi apărare al guvernului ucrainean, într-un interviu pentru filiala locală a BBC.

„Dacă ne oprim şi ne retragem, Rusia îşi va îndeplini obiectivul de a ocupa Marea Azov, de a prezenta lumii noile sale frontiere autodeterminate din Marea Neagră, legalizînd de facto ocuparea Crimeii”, a adăugat el, potrivit BBC News Ucraina.

Turcinov a mai spus că Kievul va invita reprezentanţi ai NATO şi ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la bord data viitoare, pentru a dovedi că Ucraina nu încalcă niciun fel de reglementări.

El nu a precizat cînd noi nave ucrainene vor încerca să treacă prin strîmtoarea Kerci, dar a menţionat că nu va trece mult timp pînă atunci.

Răspunzînd acestor comentarii, purtătoarea de cuvînt a MAE rus, Maria Zaharova, a declarat că intenţia Ucrainei de a trimite nave militare prin strîmtoarea Kerci este o „provocare”.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load