X 
Arşiţa stiri: 193
Jocurile Olimpice stiri: 152
Transnistria stiri: 1415

Ucraina și Statele Unite au semnat un acord privind garanțiile de securitate

14 iun. 11:15   Externe
3346 0

Statele Unite ale Americii și Ucraina au semnat un acord bilateral privind garanțiile de securitate pe 10 ani.

Liderii americani și ucraineni Joe Biden și Vladimir Zelenski au semnat actul în margja summitului Grupului celor 7 (G7).

Potrivit Reuters, președintele american Joe Biden și președintele ucrainean Vladimir Zelenski au semnat un acord bilateral de securitate pe 10 ani, menit să consolideze apărarea Ucrainei.

Potrivit textului acordului, acesta ar trebui să fie un pas către posibila aderare a Ucrainei la NATO.

„Părțile recunosc că acest acord sprijină o punte către eventuala aderare a Ucrainei la alianța NATO”, se spune în text.


De asemenea, în cazul unui atac armat sau al unei amenințări cu un astfel de atac asupra Ucrainei, înalți oficiali americani și ucraineni se vor întîlni în termen de 24 de ore pentru a se consulta cu privire la un răspuns și pentru a determina ce nevoi suplimentare de apărare are nevoie Ucraina, se spune în acord.

„Statele Unite intenționează să ofere materiale pe termen lung, instruire și consiliere, susținere, informații, securitate, apărare industrială, instituțională și alte sprijin pentru a dezvolta forțe de securitate și apărare ucrainene capabile să apere o Ucraină suverană, independentă, democratică și să descurajeze agresiune viitoare”, se evidențiază în document.

Cu toate acestea, acordul nu include obligații din partea Statelor Unite de a folosi armata americană pentru a proteja Ucraina. De asemenea, nu conține obligații financiare ale Washingtonului față de Kiev.

Japonia a încheiat, de asemenea, un acord de securitate pe zece ani cu Ucraina la summitul G7. Potrivit lui Zelenski, Tokyo va oferi Kievului în 2024 un ajutor de 4,5 miliarde de dolari și va continua să sprijine Ucraina pe toată durata acordului.

În ultimele luni, Ucraina a semnat acorduri de securitate similare cu mai mult de zece țări din întreaga lume. Acestea includ: Germania, Marea Britanie, Franța, Canada, Italia, Țările de Jos, Spania și multe altele.

5
1
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав