X 
Arşiţa stiri: 179
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1412

Ucraina și România au semnat o declarație bilaterală: despre ce este vorba în document

10 oct. 2023,, 17:45   Externe
3264 1

În timpul vizitei președintelui ucrainean Vladimir Zelenski la București, au avut loc negocieri fructuoase cu omologul său român Klaus Iohannis și a fost semnată o declarație bilaterală între cele două țări.

Documentul vizează subiecte politice, economice, sociale și de securitate.

Despre aceasta relatează RBC-Ucraina cu referire la canalul de Telegram al șefului statului ucrainean.

Potrivit lui Vladimir Zelenski, semnată astăzi, 10 octombrie, declarația bilaterală cu România fixează "lucrurile cheie ale interacțiunii". În special, aceasta se referă la: cooperarea în domeniul securității, în special în regiunea Mării Negre, susținerea Formulei de pace ucrainene, extinderea interacțiunii economice și logistice, legăturile de transport, simplificarea procedurilor de trecere a frontierei, deschiderea de noi puncte de trecere a frontierei.

"Astăzi am avut negocieri substanțiale și fructuoase cu domnul președinte al României. Voi lua act de acordul privind parteneriatul nostru strategic - Ucraina și România. Sîntem pregătiți să construim exact acest nivel de relații", a declarat președintele ucrainean.


Principalele declarații ale lui Zelenski în timpul vizitei sale în România

Astăzi, 10 octombrie, președintele Ucrainei a sosit în România într-o vizită oficială. În timpul vizitei, președintele a discutat cu omologul său Klaus Iohannis despre interacțiunea dintre cele două țări, inclusiv despre consolidarea apărării aeriene, dezvoltarea coalițiilor de apărare aeriană și de altă natură și despre situația din regiunea Mării Negre.

Ulterior, cei doi șefi de stat au susținut o conferință de presă comună și au răspuns întrebărilor jurnaliștilor. Zelenski a declarat că piloții ucraineni vor face parte din "primul val" de pregătire pe avioane de luptă F-16 în România, unde va fi deschis un astfel de centru.

De asemenea, președintele ucrainean a anunțat lansarea unui coridor de cereale prin Moldova către România.

La rîndul său, președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că Bucureștiul este în favoarea lansării negocierilor de aderare a Ucrainei la UE pînă la sfîrșitul anului 2023.

Vladimir Zelenski nu a luat cuvîntul în parlamentul țării în timpul actualei sale vizite în România. Președintele ucrainean a explicat acest lucru spunînd că nu a pregătit niciun discurs acolo, dar a promis că va face acest lucru la următoarea sa vizită.

5
12
0
1
33

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав