Ucraina şi-a suspendat participarea la lucrările APCE

Ucraina şi-a suspendat participarea la lucrările APCE

Rusia şi-a reluat marţi participarea la lucrările Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), după aproape cinci ani de absenţă ca urmare a conflictului din Ucraina, revenire vehement contestată de Ucraina, care a decis să-şi suspende participarea la lucrări, informează AFP.


Şeful delegaţiei ucrainene Volodimir Ariev a anunţat că Ucraina îşi va suspenda, ca protest, participarea la lucrările APCE. În deschiderea şedinţei de la Strasbourg, Ariev a subliniat în special faptul că unii dintre parlamentarii ruşi prezenţi în sală se află "pe lista neagră a Uniunii Europene".


"Decizia delegaţiei ucrainene este de a-şi suspenda participarea la lucrările APCE, cu excepţia chestiunilor legate de suspendarea drepturilor pentru delegaţia rusă", a mai notat Ariev într-o postare pe Facebook.


Înainte de aceasta, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat marţi "decepţionat" de decizia APCE de a autoriza revenirea unei delegaţii ruse, după cinci ani de criză instituţională cu Moscova.


"sînt dezamăgit de decizia APCE de a aproba fără restricţie participarea delegaţiei ruse", a afirmat Zelenski într-o postare pe pagina sa de Facebook, adăugînd că a încercat să-i facă să se răzgîndească pe cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron de a susţine această revenire.


În schimb, unii dintre reprezentanţii altor ţări au salutat revenirea delegaţiei ruse. Astfel, senatorul olandez socialist Tiny Kox le-a declarat colegilor ruşi că au absentat "prea mult timp" şi că aceasta "a fost o eroare".


În noaptea de luni spre marţi parlamentarii APCE au votat, în urma a 9 ore de dezbateri furtunoase, un text de reglementare care autorizează în mod excepţional state-membre să prezinte o delegaţie în cursul anului şi exclude posibilitatea de a o priva de principalele sale drepturi de vot.


Susţinut de majoritatea celor 47 de ţări din Consiliul Europei care doresc să scoată organizaţia dintr-o lungă criză, textul îi permite Rusiei să participe miercuri la alegerea succesorului pentru actualul secretar general, norvegianul Thoborn Jagland.


Pentru a sancţiona anexarea Crimeii, APCE, care emite recomandări în materie de drepturi ale omului şi alege de asemenea judecătorii Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), a privat în 2014 delegaţia rusă de drepturile sale de vot. 


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load