X 
Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 388
Eurovision stiri: 423

Ucraina numește noul ministru al afacerilor interne și șef al serviciilor speciale

7 feb. 15:00   Război în Ucraina
1558 0

Igor Klymenko a devenit noul ministru al Afacerilor Interne al Ucrainei.

Decizia de a-l numi astăzi a fost luată la o ședință a Radei Supreme.

Potrivit rbc.ua, Igor Klymenko este șeful Poliției Naționale a Ucrainei din 2019. În calitate de ministru al Afacerilor Interne al Ucrainei, el îl va înlocui pe Denis Monastyrsky, care, împreună cu adjuncții săi, a murit în urma unei tragedii groaznice, cînd pe 18 ianuarie, în Brovary, lîngă Kiev, elicopterul Serviciului de Urgență de Stat s-a prăbușit chiar pe unul dintre vartierele orașului. În urma accidentului, 14 persoane au murit, inclusiv un copil și conducerea Ministerului Afacerilor Interne, care se afla la bordul aparatului de zbor.

Printre conducătorii ministerului și-au pierdut viața ministrul, prim-viceministrul și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Interne.

În legătură cu tragedia, ale cărei cauze sînt investigate pînă în prezent, guvernul l-a numit pe șeful Poliției Naționale, Igor Klymenko, ministru adjunct al Afacerilor Interne, iar apoi i-a atribuit atribuțiile de ministru interimar al Afacerilor Interne.


În același timp, deputații parlamentului ucrainean au decis că Serviciul de Securitate al Ucrainei să fie condus de Vasily Malyuk, care a acționat ca șef al departamentului după demiterea lui Ivan Bakanov și anterior a fost primul său adjunct. Decizia de numire a lui Maliuk a fost luată astăzi în cadrul unei reuniuni a Radei Supreme a Ucrainei

La 17 iulie 2022, după aproape 3 ani de muncă în calitate de președinte al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Ivan Bakanov a fost înlăturat de către președinte din funcția deținută conform art. 47 din Carta Disciplinară a Forțelor Armate ale Ucrainei. Acest articol afirmă că baza pentru înlăturarea unui militar de la îndeplinirea atribuțiilor sale este neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare a sarcinilor sale, care a dus la victime umane sau alte consecințe grave sau a creat o amenințare cu astfel de consecințe.

Concomitent cu Bakanov, Vladimir Zelenski a revocat-o pe Irina Venediktova din funcția de procuror general. Potrivit șefului statului, o astfel de decizie este legată de identificarea legăturilor dintre angajații forțelor de securitate ale Ucrainei și serviciile speciale ale Rusiei.

Pe 18 iulie, Zelenski l-a numit în calitate de șef interimar al SBU pe Vasily Malyuk și a înaintat Radei Supreme un proiect de rezoluție privind demiterea lui Bakanov. Pe 19 iulie, parlamentul a susținut decizia președintelui și l-a demis pe Ivan Bakanov cu 265 de voturi de deputați ai poporului.

Primele declarații în presă despre posibila demitere a lui Bakanov din SBU au apărut la sfîrșitul lunii iunie. Apoi s-a presupus că ar putea fi îndepărtat din cauza unei serii de eșecuri militare în Herson.

0
2
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebuie să fie interzisă în Chișinău depășirea limitei de viteză de 30 km/h?