COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 999 493   INFECTAȚI 390 742(+1783)   TRATAȚI 367 199      DECESE 10452(+8)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7904
Criza energetică stiri: 495

Ucraina: Ministerul de Externe l-a convocat pe ambasadorul bulgar în legătură cu declaraţiile preşedintelui Radev cu privire la Crimeea

19 noi. 2021,, 23:00   În lume
1598 1

Ministerul de Externe de la Kiev l-a convocat vineri pe ambasadorul Bulgariei după ce preşedintele acestei ţări, Rumen Radev, a declarat într-o dezbatere electorală că Peninsula Crimeea este acum parte a Rusiei după ce a fost anexată de la Ucraina în 2014, informează Reuters.

Rumen Radev şi Anastas Gherdjikov, contracandidatul său în turul secund de duminică al alegerilor prezidenţiale, au avut joi seară o dezbatere televizată centrată pe valorile pe care le susţin şi pe temele principale de politică internă şi externă, transmite agerpres.ro.

În ce priveşte relaţiile cu Rusia, Radev a declarat că sancţiunile occidentale împotriva Moscovei nu dau rezultatele scontate şi că Uniunea Europeană ar trebui să restabilească dialogul cu Rusia, indiferent cît de tensionate sînt relaţiile.

Ministerul ucrainean a transmis vineri că se aşteaptă ca Radev să retracteze declaraţiile, care contravin 'poziţiei oficiale a Sofiei de susţinere a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului nostru în interiorul graniţelor sale recunoscute internaţional'.

După cum relatează vineri agenţia BTA, Radev a afirmat că Rusia nu poate fi un model pentru Bulgaria, dar nici nu poate fi considerată inamicul său. Există multe speculaţii cu privire la Rusia, iar Bulgaria trebuie să caute dialogul în această situaţie complicată, a adăugat el în timpul dezbaterii, pledînd şi pentru restabilirea dialogului UE-Rusia.

De cealaltă parte, Gherdjikov s-a declarat surprins cît de mult s-au apropiat poziţiile sale şi ale lui Radev în ultima lună. Relaţiile cu Rusia trebuie să fie pragmatice, a spus el, arătînd că 'avem un interes în a colabora cu Rusia, la fel ca şi cu orice altă ţară cu o economie aşa de mare'.

Opiniile lor au diferit însă cu privire la apartenenţa Peninsulei Crimeea la Ucraina sau la Rusia.

În timp ce Gherdjikov consideră că peninsula aparţine Ucrainei, Radev a fost de părere că ea este acum a Rusiei şi că sancţiunile impuse Moscovei după anexare nu au produs rezultate. Acum este nevoie de abordări pragmatice, a spus preşedintele în funcţie. Rusia este un factor important pentru securitate şi lupta împotriva terorismului, iar acest lucru nu trebuie uitat, a adăugat el, potrivit BTA.

Rumen Radev, candidat la propria succesiune, s-a clasat pe primul loc în urma turului întîi, cu peste 49% din voturi, comparativ cu 24% cîte a întrunit cel mai apropiat contracandidat al său, rectorul Universităţii din Sofia, Anastas Gerdjikov, susţinut de GERB.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X