Criza energetică stiri: 1714
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

Ucraina a numit condițiile pentru o analiză serioasă a negocierilor cu Rusia

17 ian. 21:45   Război în Ucraina
3759 1

Ucraina este pregătită să ia în considerare serios reluarea negocierilor cu Rusia, respectînd în același timp principiile universale ale dreptului internațional.

Condițiile pentru crearea unei astfel de situații într-un interviu cu ediția ucraineană a revistei Facts au fost menționate de secretarul de presă al președintelui Ucrainei Serghei Nikiforov, scrie lenta.ru.

„Ucraina nu refuză negocieri. Dar Ucraina spune că aceste negocieri ar trebui să se bazeze pe un anumit număr de principii”, a spus el.

Nikiforov a explicat că acestea sînt principii universale ale dreptului internațional, inclusiv respectarea Cartei ONU, respectarea integrității și suveranității teritoriale, statul de drept, compensarea daunelor și garanțiile că un astfel de conflict nu va avea loc în viitor. Potrivit acestuia, principiile pe care le-a enumerat sînt de bază și potrivite pentru orice situație.

„Dacă negocierile se bazează pe aceste principii, Ucraina, cred, va lua în considerare posibilitatea unor astfel de negocieri foarte și foarte serios”, a conchis el.


Anterior, directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe, Aleksey Polishchuk, a numit varianta negocierilor dintre Rusia și Ucraina în cazul reluării acestora. În opinia sa, acestea ar trebui să fie directe și să aibă loc fără intermediari.

Procesul de negocieri dintre Rusia și Ucraina s-a desfășurat activ în primăvara anului 2022, după care a fost oprit. Ultima întîlnire a delegațiilor a avut loc la Istanbul pe 29 martie, după care părțile au declarat lipsa de progres în procesul de negocieri. În septembrie, președintele ucrainean Vladimir Zelenski a declarat că nu va negocia cu Moscova atîta timp cît Vladimir Putin se află în postul de președinte al țării. Cu toate acestea, deja la sfîrșitul lunii decembrie a devenit cunoscut că echipa lui Zelenski pregătea un „plan de pace” cu Rusia. Potrivit datelor preliminare, Kievul intenționează să prezinte prevederi din acest document la împlinirea unui an de la începerea conflictului.

1
2
0
1
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?