COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Ucraina a anunțat despre pericolul militar din partea Belarusului

Ucraina a anunțat despre pericolul militar din partea Belarusului

Șeful Comitetului pentru securitatea națională a Radei Supreme a Ucrainei, Alexandr Zavitnevici, a declarat că există un pericol militar pentru țară din partea Belarusului.

După cum scrie lenta.ru, într-un interviu cu "RBC-Ucraina", el a spus că tratatul de frontieră cu Belarus încă nu a fost ratificat, cu doar șase luni în urmă grănicerii ucraineni au primit motive legitime pentru a instala acolo mijloace tehnice de monitorizare. Cînd în Belarus au început proteste în masă, Ucraina a luat măsuri pentru a consolida frontiera.

"Desigur, pericolul din această direcție este prezent. Și noi cu toții știm că Rusia și Belarus fac parte din organizația Contractului de securitate colectivă (ODKB). Articolul 4 din acest Contract permite acordarea de asistență militară în cazul agresiunii externe membrului Asociației, iar acest ajutor este oferit pe termen scurt. Acest lucru reprezintă o amenințare foarte mare pentru noi", a spus Zavitnevici.


La întrebarea "cît de probabilă este agresiunea militară rusă" împotriva Ucrainei de pe teritoriul Belarusului, președintele comisiei, a declarat: "Este greu de spus, cred că această probabilitate este mai mică decît de pe teritoriul Donbass. Dar ea există și nu poate fi neglijată".

În ultimele săptămîni, relațiile dintre Kiev și Minsk au escaladat. În Belarus, pe 9 august au avut loc alegeri prezidențiale. Potrivit CEC, actualul lider Alexandr Lukașenko a acumulat peste 80% din voturi. Acest lucru a provocat proteste în masă. Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a recomandat desfășurarea unor noi alegeri. Minsk a răspuns că nu are nevoie de "sfaturi". Ucraina a cerut, de asemenea, Belarusului să elibereze luptători reținuți CHVK Wagner, care au luptat în Donbass, dar s-au întors în Rusia. Kievul a suspendat contactele cu Minsk.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load