Tusk: Istoria Balcanilor, mai interesantă ca scenariul Game of Thrones

13 ian. 2018,, 03:33   Război în Ucraina
3532 0

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a comparat istoria Balcanilor cu serialul Urzeala Tronurilor (Game of Thrones).

Într-o vizită la Sofia, cu ocazia preluării de către Bulgaria a preşedinţiei Uniunii Europene, Tusk a surprins asistenţa, ţinînd un discurs în limba bulgară. El a arătat că una din priorităţile noii preşedinţii este să ofere Balcanilor occidentali - fostelor republici iugoslave şi Albaniei - o perspectivă europeană, relatează AFP, citează Agerpres.

“Istoria Balcanilor este mai dramatică şi mai interesantă decît scenariul Game of Thrones, chiar dacă nu sînt dragoni”, a spus fostul premier al Poloniei, care şi-a colorat alocuţiunea cu anecdote şi referinţe istorice. El a subliniat însă că “am dori ca prezentul şi viitorul Balcanilor să semene mai puţin cu filmele dramatice: stabilitate, bunăstare, asta merită oamenii din întreaga regiune”.

Tusk a apreciat “eforturile, curajul şi hotărîrea” care au dus la “succesele europene” ale Bulgariei. “Nimeni nu v-a oferit nimic. sînteţi creatorii acestui reviriment istoric”, le-a spus el bulgarilor, care sînt cei mai săraci membri ai Uniunii Europene, dar se numără printre cei mai optimişti.

“Cu un prim-ministru care ar înspăimînta orice luptător trac, veţi reuşi”, a mai spus Tusk, trăgîndu-i cu ochiul premierului bulgar Boiko Borisov, care a antrenat cîţiva ani lotul de karate al Bulgariei. “N-am mai ascultat o alocuţiune atît de interesantă”, a replicat acesta.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?