Tusk a fost ales președinte al Partidului Popular European pentru următorii trei ani

21 noi. 2019,, 11:31   Război în Ucraina
2808 0

Delegaţii reuniţi la Zagreb la Congresul Partidului Poporului European l-au ales pe fostul premier polonez, Donald Tusk, în funcția de președinte al PPE cu 491 de voturi în favoarea sa (93%) și 37 împotrivă, informează un comunicat publicat pe site-ul formațiunii europene.

Donald Tusk, va intra în atribuții începînd cu data de 1 decembrie, 2019. Politicianul polonez îl va succede pe Joseph Daul după două mandate în fruntea PPE, transmite NOI.md cu referire la unimedia.info.

La congresul Partidului Popular European participă și liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase. Fosta prim-ministră a Republicii Moldova a ținut un discurs în fața familiei europene, în cadrul congresului statutar al Partidului Popular European.

Mandatul de preşedinte al PPE atribuit miercuri seară lui Donald Tusk este unul de trei ani, dar poate fi prelungit pe termen nedefinit. Această funcţie a fost ocupată de altfel timp de 23 de ani de belgianul Wilfried Martens (1990-2013), căruia i-a succedat francezul Joseph Daul. De la crearea formaţiunii în 1976, PPE a avut cinci preşedinţi, doi belgieni (Leo Tindemans şi Wilfried Martens), un olandez (Piet Bukman), un francez (Joseph Daul) şi un luxemburghez (Jacques Santer).

Cine este Donald Tusk


Donald Tusk s-a născut în anul 1957, la Gdańsk, Polonia. În 1976 a început să studieze istoria la Universitatea din Gdańsk, unde s-a implicat în activități ilegale împotriva regimului comunist.

În anii 1980 a fost activist în mișcarea Solidaritate subterană. În 1980 a fondat Asociația Studenților Independenți (NZS), parte a Solidarității. În 1983 a lansat Review-ul politic, o publicație lunară care promova liberalismul economic și democrația.

După căderea comunismului, membrii think-tank-ului cunoscuți ca „liberalii din Gdańsk” au format un guvern în urma primelor alegeri prezidențiale libere din Polonia. De asemenea, au fondat Congresul Democrat Liberal, în frunte Tusk. În anii 90, Tusk a ocupat funcția de parlamentar și vicepreședinte al Senatului. De asemenea, a publicat cărți despre istoria Gdańskului.

În anul 2001, Tusk a fost unul dintre inițiatorii și liderul partidului Platforma Civică Centristă. Tusk a fost prim-ministru în perioada 2007-2014, ceea ce l-a făcut cel mai longeviv premier din Polonia democratică și primul care a fost reales.

Donald Tusk a fost ales președinte al Consiliului European în 2014, reales pentru un al doilea mandat în 2017.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?