X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 135
Transnistria stiri: 1455

Turkmenistanul este pregătit să furnizeze gaze în Occident prin Gazoductul Trans-Caspic

25 iul. 2023,, 21:15   Externe
2308 0

Turkmenistanul este pregătit să continue cooperarea cu partenerii în ceea ce privește implementarea proiectului Gazoductului Trans-Caspic pentru a furniza gaze naturale turkmene în Occident.

Acest lucru a fost raportat de Ministerul Afacerilor Externe al Turkmenistanului, menționînd că, recent, o serie de instituții media internaționale au început să publice comentarii cu privire la posibilitatea implementării proiectului de furnizare a gazelor naturale turkmene în Occident. Este vorba despre construcția unui gazoduct pe sub Marea Caspică pentru a transporta combustibilul albastru turkmen către piețele europene ( Gazoductul Trans-Caspic).

Ministerul de Externe al Turkmenistanului a precizat că o astfel de manifestare "bruscă" de interes pentru un proiect de mare anvergură în circumstanțele actuale este, în general, de înțeles și explicabilă, dar, în același timp, necesită o explicație obiectivă și clară a faptelor.

După cum s-a menționat, ideea construirii Gazoductului Trans-Caspic inițiată de Turkmenistan a fost considerată inițial de această țară nu doar ca un proiect solid din punct de vedere economic și comercial, ci și ca o componentă esențială a diversificării fluxurilor energetice ca o condiție esențială pentru securitatea și durabilitatea energetică globală pe baza unei considerații egale a intereselor și beneficiilor producătorilor, consumatorilor și țărilor de tranzit. Apropo, toți potențialii participanți la proiect sînt de acord cu acest lucru.

Începutul discuțiilor de fond pe această temă a fost dat în timpul vizitei oficiale a președintelui Turkmenistanului, Gurbanguly Berdimuhamedov, la Bruxelles, în noiembrie 2007, în cadrul discuțiilor sale cu președintele Comisiei Europene, comisari europeni și șefi ai diferitelor structuri ale UE. În luna noiembrie a aceluiași an și în luna mai 2008, oficialii UE responsabili cu cooperarea în domeniul energiei au vizitat Turkmenistanul, în timpul cărora s-au încheiat acorduri de principiu privind cooperarea Turkmenistanului cu UE în sectorul energetic. Unul dintre rezultatele acestor întîlniri a fost și semnarea Memorandumului de înțelegere și cooperare în domeniul energiei între Turkmenistan și Uniunea Europeană în mai 2008. Disponibilitatea reciprocă de a dezvolta un mecanism care să asigure aprovizionarea Europei cu transportatori de energie turkmeni a fost confirmată și în timpul vizitei oficiale a președintelui de atunci al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, în Turkmenistan, la începutul anului 2011.


În paralel, în cadrul ONU, Turkmenistanul a inițiat un dialog amplu și interesat cu privire la securitatea energetică, care a dus la adoptarea prin consens de către Adunarea Generală în 2008 a primei rezoluții "Tranzitul fiabil și stabil al vectorilor energetici și rolul său în asigurarea dezvoltării durabile și a cooperării internaționale". Rezoluția a fost co-sponsorizată de 71 de state. În 2013, Adunarea Generală a ONU a adoptat din nou, în unanimitate, proiectul de rezoluție similară prezentat de Turkmenistan.

Bazîndu-se pe un astfel de cadru juridic internațional solid, Turkmenistanul a depus eforturi pentru a crea condițiile politice, financiare și organizatorice necesare care să facă posibilă punerea în practică a ideii de construire a Gazoductului Trans-Caspic. În acest scop, au fost stabilite mecanisme pentru un parteneriat trilateral între Turkmenistan, Republica Azerbaidjan și Uniunea Europeană, care cuprinde șefii agențiilor energetice relevante.

La rîndul său, UE a depus, de asemenea, eforturi semnificative, în special sub forma înființării Corporației de Dezvoltare Caspică, ca o asociație de companii energetice, bănci și alte instituții financiare europene, pentru a stabili o cooperare sistemică în vederea aducerii resurselor energetice caspice în vest. Este logic că Uniunea Europeană a inclus Gazoductul Trans-Caspic în lista de proiecte promițătoare.
În general, cooperarea privind construcția Gazoductului Trans-Caspic a progresat în mod consecvent și practic, primind sprijin politic și funcțional la nivel internațional.

3
1
1
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав