Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Turcia este gata să ajute la exportul de cereale din Ucraina

26 mai. 14:35   Război în Ucraina
1406

Turcia negociază cu Rusia și Ucraina deschiderea unui coridor prin Bosfor pentru exporturile de cereale din Ucraina, informează RBC-Ucraina cu referire la Reuters, amintind că porturile Ucrainei de la Marea Neagră au fost blocate după invazia rusă, iar peste 20 de milioane de tone de cereale au rămas blocate în silozuri.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din oferta mondială de grîu, iar lipsa exporturilor din Ucraina intensifică criza alimentară globală.

"Turcia este în discuții atât cu Rusia, cît și cu Ucraina cu privire la exporturile de cereale din Ucraina. Deoarece va fi deschis un coridor din Turcia, a apărut o cerere pentru ca aceste cereale să ajungă pe piețele țintă. Negocierile sînt încă în desfășurare", a declarat sursa pentru Reuters, adăugînd că negocierile sînt confidențiale.

Încă două persoane familiarizate cu chestiunea au confirmat, de asemenea, discuția conform căreia Turcia ar ajuta la exportul de cereale din Ucraina. Un interlocutor a spus că, în ciuda faptului că este membră a NATO, Turcia este privită de Rusia ca fiind mai „neutră” decît alți membri occidentali ai alianței.

„Turcia este pregătită să contribuie la monitorizarea acestor exporturi de la Odesa peste Marea Neagră, deoarece Turcia este în mod tradițional foarte puternică în Marea Neagră și sînt gata să ajute”, a spus un înalt diplomat european.


Vă amintim Ministerul rus de Externe a spus că va deschide un coridor umanitar pentru exportul de cereale ucrainene și alte produse dacă Occidentul ar ridica sancțiunile.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав