Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 286

Turcia a numit motivul ieșirii din Convenția de la Istanbul

22 mar. 2021,, 07:15   Război în Ucraina
1661

Turcia nu este singura țară care are îndoieli serioase cu privire la convenție. Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria, Letonia, Lituania și Slovacia nu au ratificat-o.

Turcia a hotărît să se retragă din Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor, deoarece a fost înlocuită esența sa și a început să fie folosită pentru "normalizarea homosexualității". Despre acest lucru s-a anunțat duminică, 21 martie, într-o declarație a Biroului prezidențial pentru Relații Publice, citat de Anadolu.

"Scopul inițial al protejării drepturilor femeilor a fost deturnat de un grup de persoane care încercau să normalizeze homosexualitatea, ceea ce este incompatibil cu valorile sociale și familiale ale Turciei", a declarat biroul de Relații Publice.

În declarație se mai spune că retragerea Turciei "nu înseamnă în niciun fel" că țara pune în pericol protecția femeilor. În ea se afirmă că Turcia va realiza reforme pentru a combate violența crescîndă împotriva femeilor, relatează korrespondent.net.

Convenția de la Istanbul prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice a fost adoptată în 2011. A fost primul acord European de combatere a violenței domestice. Turcia a fost prima țară care a ratificat-o. Convenția obligă statele semnatare să incrimineze violența psihologică, fizică și sexuală, avortul forțat, căsătoria și sterilizarea, precum și hărțuirea sexuală.


UE a cerut Turciei să-și reexamineze decizia. Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de securitate, Josep Borrel, și-a exprimat regretul profund și neînțelegerea unui astfel de pas.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав