Criza energetică stiri: 783
Preşedintele stiri: 3233
Puterea stiri: 7326
Obiectiv european stiri: 283

Turcia a cerut Finlandei și Suediei garanții în chestiunile problematice ale Ankarei

24 mai. 19:00   Război în Ucraina
1346

Turcia este pregătită să fie de acord cu intrarea și aderarea la NATO a Finlandei și Suediei doar în schimbul garanțiilor scrise de la Helsinki și Stockholm cu privire la problemele de interes cu Ankara. O declară ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, citat de ziarul Hurriyet.

„Suedia și Finlanda trebuie să înceteze să susțină teroriști, vrem un acord scris de la ei cu privire la pași concreți. Suedia și Finlanda au dorit să ne trimită delegații, iar președintele nostru a acceptat această propunere, spunînd că prioritatea noastră este diplomația”, a spus ministrul.

El a mai adăugat că Ankara a trimis Statelor Unite o cerere de ridicare a restricțiilor impuse republicii în industria de apărare, ca parte a eforturilor Turciei de a rezolva problemele acumulate în relațiile cu aliații NATO.

Anterior, liderul turc Recep Tayyip Erdogan a cerut condiția pe care Suedia și Finlanda trebuie să o îndeplinească pentru a obține aprobarea sa pentru admiterea acestor țări în NATO. El a promis că va îndeplini tot „ce depinde de Turcia” dacă statele demonstrează schimbări concrete în problemele care îngrijorează Ankara.

1

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав