TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Trump se întîlnește azi la Casa Albă cu Serghei Lavrov

Trump se întîlnește azi la Casa Albă cu Serghei Lavrov

Președintele SUA, Donald Trump, se va întîlni marți cu ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, la Casa Albă, o întîlnire destinată, fără îndoială, să treacă în revistă controversele în care este implicat președintele american în relația cu Rusia, relatează CNN care citează un oficial cu rang înalt din rîndul administrației de la Washington.


La întîlnire va fi prezent şi secretarul de stat american, Mike Pompeo, iar cei trei vor discuta despre „starea relației bilaterale”, a spus oficialul.


Anterior, Departamentul de Stat anunțase că Serghei Lavrov va veni la Washington săptămîna aceasta pentru a discuta cu Mike Pompeo despre „o largă paletă de subiecte regionale și bilaterlae”. Luni, purtătoarea de cuvînt a MAE rus, Maria Zaharova, spusese că Lavrov se va întîlni cu Trump, dar informația nu era confirmată și la Washington.


Ultima vizită oficială a lui Lavrov la Washington datează din mai 2017, cînd a fost primit în Biroul Oval împreună cu ambasadorul rus de atunci în SUA, Serghei Kisliak. A fost o reuniune care s-a lăsat cu scandal, pentru că Donald Trump ar fi împărtășit oaspeților ruși informații strict secrete.


Contextul vizitei lui Serghei Lavrov la Washington


Serghei Lavrov merge la Washington după ce luni s-a aflat la Paris, unde l-a însoțit pe președintele Vladimir Putin. Liderul de la Kremlin a participat la summitul „în format Normandia” - cu Emmanuel Macron, Angela Merkel și Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei. Scopul reuniunii la nivel înalt a fost negocierea unor soluții pentru situația din estul Ucrainei.


Întîlnirea din această săptămînă dintre Lavrov și Trump are loc într-un context delicat pentru președintele american, care este investigat de democrații din Congres dacă a dat ordin pentru suspendarea unui ajutor militar destinat Ucrainei - într-o perioadă cînd această țară lupta împotriva agresiunii ruse. Ar fi făcut-o pentru a constrînge Kievul să deschidă o anchetă care să-i aducă prejudicii contracandidatului său democrat, Joe Biden, fost vicepreședinte în timpul mandatelor lui Barack Obama, acuzat că s-a folosit de funcție pentru a urmări anumite interese personale în Ucraina.


În plus, luni era așteptat să fie dat publicității la Washington un raport despre o investigație referitoare la dosarul amestecului Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. Inspectorul general al Departamentului american al Justiţiei, Michael Horowitz, ar fi stabilit în acest raport că ancheta FBI asupra consilierilor lui Donald Trump din timpul campaniei prezidenţiale din 2016 a fost declanşată pe baze legale şi autorizate adecvat, după cum a declarat pentru Reuters o sursă din Congres. Preşedintele Donald Trump a reacționat contrazicînd constatarea raportului și afirmînd că indică o conspiraţie politică la adresa sa, relatează Agerpres.


Donald Trump s-a străduit să îmbunătățească relațiile dintre Washington și Moscova, dar adesea a fost nevoit să „pedepsească” guvernul rus pentru acțiunile destabilizatoare pe plan extern. În august, Trump a impus sancțiuni Rusiei pentru otrăvirea în Marea Britanie a unui fost spion.


La rîndul său, Serghei Lavrov a acuzat SUA că destabilizează scena internațională, prezentînd o listă întreagă de nemulțumiri la adresa politicii externe a administrației Trump, în special în relație cu Iranul și Coreea de Nord.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Mai multe

Sondaj Toate

load