COVID-19 în MOLDOVA

Trump ameninţă să părăsească Organizaţia Mondială a Comerţului

Trump ameninţă să părăsească Organizaţia Mondială a Comerţului

Donald Trump ameninţă să părăsească Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC), pe care o critică în mod deschis, deoarece, apreciază el, ar acorda un tratament favorabil Chinei, în detrimentul Statelor Unite, relatează AFP.

”Noi vom pleca dacă va trebui”, a declarat preşedintele american în faţa angajaţilor unei fabrici chimice aparţinînd societăţii Shell, în Pennsylvania.

”Ştim că ne zăpăcesc de ani şi asta nu se va mai întîmpla niciodată”, a tunat miliardarul republican.


Acesta nu este prima oară cînd preşedintele american ameninţă să părăsească organizaţia internaţională, pe care o cataloga, în campania sa electorală, drept ”caducă”.

Vara trecută, Trump aprecia că OMC trata ”foarte rău” Statele Unite de ani de zile. El dădea asigurări că, dacă organizaţia ”nu se reformează”, Washingtonul ar putea ”să se retragă din ea”.

La sfîrşitul lui iulie, el a cerut de asemenea reforme din partea OMC, pentru ca organizaţia să nu mai acorde un tratament favorabil unor ţări pe cale de dezvoltare.

Administraţia Trump reproşează de mult timp OMC şi unor dintre membrii acesteia ca China faptul că abuzează de acest statut de ţări în curs de dezvoltare, ce permite, între altele, amînarea aplicării anumitor acorduri sau protejarea anumitor sectoare, fără să se expună furiei membrilor organizaţiilor.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load