COVID-19 în MOLDOVA

Trump a cerut Seulului majorarea cheltuielilor pentru întreținerea trupelor americane în regiune

Trump a cerut Seulului majorarea cheltuielilor pentru întreținerea trupelor americane în regiune

Preşedintele american Donald Trump a cerut Japoniei să mărească de patru ori plăţite anuale pentru trupele americane staţionate în regiune, au informat mai multe surse, citate de site-ul publicaţiei Foreign Policy.

John Bolton, fost consilier prezidenţial pentru Securitate Naţională şi Matt Pottinger, fostul director pentru Asia din cadrul Consiliului de Securitate Naţională, ar fi transmis cererea oficialilor japonezi în luna iulie.

Japonia nu este singurul aliat din Asia care primeşte o astfel de cererere. Oficialii au confirmat că în timpul aceleaşi vizite efectuate în iulie, Bolton şi Pottinger au făcut o cerere similară şi Coreei de Sud, pe teritoriul căreia se află aproximativ 28.000 de militari americani, în timp ce în Japonia sînt staţionaţi peste 50.000.


Decizia de a pune presiune pe aliaţii din Asia pentru menţinerea prezenţei Statelor Unite în regiune ar putea duce la tensiuni între acestea şi ţările asiatice, avertizează experţii în securitate. "Trebuie să fie dispuşi să ducă o parte mai mare din greutate, aşa cum a subliniat preşedintele la nivel global, nu doar în legătură cu Coreea de Sud", a declarat Randall Schriver, secretarul adjunct pentru Securitate responsabil pentru regiunea Asia-Pacific.

Potrivit unui acord care expiră în martie 2021, Tokyo plăteşte aproximativ 2.000 de miliarde de dolari pentru cele 54.000 de militari americani.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load