X 
Coronavirus stiri: 8213
Obiectiv european stiri: 316
Criza energetică stiri: 931

Trei țări UE cheamă Ucraina și Rusia la discuții de pace

26 mai. 12:00   Război în Ucraina
1946

Italia și Ungaria au cerut UE să pledeze pentru încetarea focului în Ucraina. Cele două state fac, de asemenea, presiuni pentru discuțiile de pace ale Ucrainei cu Rusia, punîndu-se în dezacord cu alte state membre care intenționează să adopte o linie dură cu privire la Moscova înainte de summitul Consiliului UE, transmite RBC-Ucraina cu referire la Reuters.

Proiectul declarației finale pentru summitul din 30-31 mai spune că Uniunea Europeană este „neclintită în angajamentul său de a ajuta Ucraina să-și exercite dreptul inalienabil la autoapărare împotriva agresiunii ruse”. Actul nu conține mențiuni privind negocieri de pace.

La o întîlnire a reprezentanților UE, ambasadorul Italiei a propus modificări ale textului, spunînd că ar trebui să se refere la discuțiile de pace și la încetarea imediată a focului ca unul dintre primele obiective ale UE, potrivit celor prezenți la întrunire.

Această propunere a fost susținută de Ungaria și Cipru, care sînt printre statele cele mai critice față de noul pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, care a fost blocat de cîteva săptămîni din cauza dezacordurilor interne.

Ungaria se opune embargoului petrolier planificat, iar Ciprul este îngrijorat de propunerea de interzicere a vînzărilor de proprietăți către cetățenii ruși.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав