X 
Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Trafic aerian intens deasupra României. Ucraina și zona Mării Negre, ocolite

14 feb. 2022,, 07:12   Externe
2818 3

Ucraina a sfătuit companiile aeriene să evite să zboare deasupra apelor deschise ale Mării Negre, începînd de luni și pînă sîmbătă, din cauza exerciţiilor navale ruseşti care au loc acolo.

Deja de duminică după-amiază imaginile site-ului de monitorizare a zborurilor flightradar24.com arătau un trafic aerian foarte slab deasupra Ucrainei și deasupra Mării Negre, transmite digi24.ro.

În schimb, căile aeriene erau intens circulate deasupra României și în extremitatea de sud-vest a Mării Negre.

„Începînd de mîine, companiile aeriene sînt sfătuite să nu zboare deasupra acestei zone şi să planifice din timp rutele optime, ţinînd cont de situaţia actuală”, a transmis duminică serviciul public ucrainean de trafic aerian, care a precizat însă că spaţiul aerian deasupra teritoriului Ucrainei a rămas deschis.

Peste 30 de nave ruseşti au început exerciţii de antrenament în apropierea peninsulei Crimeea, ca parte a unor exerciţii navale mai ample, a anunţat sîmbătă agenţia de presă RIA, citată de Agerpres.


Compania aeriană olandeză KLM - parte a Air France - a anunţat că nu va mai zbura spre Ucraina. Este primul mare transportator care ia o astfel de decizie. La rîndul său, compania germană Lufthansa ia în considerare suspendarea zborurilor, deși un oficial ucrainean de rang înalt a subliniat că Ucraina nu vede rostul închiderii spaţiului său aerian ca răspuns la acumularea de trupe de către Moscova.

Duminică, avionul unei companii low-cost ucrainene care zbura de la Madeira la Kiev a aterizat la Chișinău, după ce proprietarul său a refuzat survolarea spațiului aerian al Ucrainei.

Statele Unite au declarat că Rusia ar putea invada Ucraina în orice moment. Moscova neagă orice plan de a invada, dar spune că îşi organizează propria securitate împotriva „agresiunii” aliaţilor din NATO.

În iulie 2014, un avion Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines s-a prăbuşit în apropierea localităţii Grabovo, la 50 de kilometri de Doneţk, într-o zonă în care aveau loc confruntări între forţele ucrainene şi separatiştii proruşi.

Cursa MH17 zbura de la Amsterdam spre Kuala Lumpur şi avea la bord 298 de pasageri şi membri ai echipajului. Toate persoanele aflate la bord au murit, iar rapoartele ulterioare au dovedit că avionul a fost doborît cu o rachetă sol-aer rusească.

După mai mulți ani de investigații, o comisie internațională a ajuns în 2018 la concluzia că lansatorul din care a fost trasă racheta aparținea Brigăzii 53 Antiaeriene a Rusiei.

Moscova, care susține în continuare că nu i-a finanțat sau sprijinit pe rebelii care luptă cu trupele guvernamentale din Ucraina, a refuzat să-i extrădeze pe cei patru suspecți pentru doborîrea avionului.

ucraina zboruri ora 18 duminica 13 februarie 2022

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?