X 
Puterea stiri: 7442
Criza energetică stiri: 1124

Tot mai mulți refugiați din Ucraina s-au angajat în R.Moldova

22 sep. 08:30   Război în Ucraina
1366 0

Mulți refugiații din Ucraina încearcă să-și asigure traiul cu forțele proprii. Potrivit datelor oferite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă, numărul ucrainenilor care își găsesc un loc de muncă, în țara noastră, crește de la o zi la alta.

Doar în ultima lună, peste 130 dintre ei s-au angajat la serviciu, iar de la începutul războiului și pînă acum cei mai mulți s-au angajat în Chișinău, fiind vorba de 580 de persoane. Cu unii dintre ei a discutat și echipa TV8. Astfel, am aflat care au fost cele mai dificile momente prin care au trecut, atunci cînd își căutau o ocupație, în țara care i-a găzduit, transmite tv8.md.

Tatiana Șikariuk, împreună cu tatăl și mama sa, s-au refugiat în Republica Moldova, acum cîteva luni. După ce s-au mai acomodat și au învățat orașul, întro zi ieșiseră cu mama la plimbare. La un momemt dat, a văzut un anunț de angajare: se căutau chelnerițe pentru o cafenea. Au mers direct pe adresa indicată, pentru a afla mai multe detalii și, practic imediat, a fost angajată. Acum, Tatiana este bucuroasă că își poate ajuta familia în aceste timpuri deloc ușoare.

Taisia Șleahtina spune că războiul a determinat-o să fugă din țara sa, iar atunci cînd și-a luat valiza și a pornit spre Moldova, purta sub inimă un bebeluș. Nu și-a imaginat vreodată că ar putea să-și aducă pe lume copilul într-un stat străin, dar nici și să se căsătorească departe de rude și de casă:

„ - Pe 16 septembrie am avut nuntă.
- Ați jucat-o aici?
- Da. Am avut masă de sărbătoare. Totul a fost cum trebuie. Chiar și muzică am avut, și întregistrarea căsătoriei. Nu-mi venea să cred. Și rochie am îmbrăcat, deși credeam că totul va fi în grabă. Au adunat în maternitate și pentru nuntă”.


Iar de curînd, soțul Taisiei s-a angajat la lucru, pentru a întreține familia, spune ea:

Și alți refugiați din Ucraina au spus că își caută un serviciu, deoarece vor să rămînă aici pînă războiul din țara lor se va încheia.

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în prezent, aproape 780 de ucraineni sînt angajați în cîmpul muncii în țara noastră. Dintre aceștia - 590 de femei și 190 de bărbați.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав