X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Tot mai multe țări renunță la restricții

8 feb. 2022,, 09:45   Externe
3225 0

Gestionarea pandemiei de COVID-19 pare să aibă două viteze. În Austria, camera superioară a Parlamentului a ratificat legea care impune vaccinarea obligatorie pentru toți adulții. În alte părți ale lumii, însă, viața a revenit la normal.

În Danemarca, spre exemplu, s-a renunțat aproape complet la restricții. Oamenii se bucură din plin de libertatea recîștigată după doi ani, transmite Protv.ro.

Prețul luptei cu SARS-CoV-2 este însă uriaș. Luni, Statele Unite au marcat un bilanț trist: 900.000 de americani uciși de coronavirus. În memoria celor decedați, clopotele au bătut în mai multe biserici.

Clopotele Catedralei Naţionale din Washington au bătut luni noapte de 900 de ori, în memoria celor 900.000 de decese înregistrate în Statele Unite din cauza coronavirusului. Pragul este unul cu atît mai tragic cu cît, spun specialiştii, multe dintre vieți ar fi putut fi salvate. Doar 64% dintre americani sînt vaccinaţi complet.

Pe de altă parte, tot mai multe state americane relaxează restricţiile, pe fondul unui bilanţ în scădere al infecţiilor cu SARS-CoV-2. California a anunţat luni că renunţă la obligativitatea de a purta măşti în exterior. Nici elevii din New Jersey nu vor mai fi nevoiţi să le folosească în şcoli.


În Danemarca, viaţa pare să fi revenit deja la normal. Săptămîna trecută au fost eliminate aproape toate restricţiile impuse din cauza pandemiei. Măştile nu mai sînt obligatorii, nici certificatele verzi, iar restaurantele şi barurile au revenit la programul de dinainte de COVID, spre bucuria clienţilor.

„Îmi place atmosfera asta liberă. Pot fi eu însumi, nu trebuie să mai am grijă, asta e senzaţia pe care o am”, spune un client.

„Mă simt ca şi cînd (pandemia n.r.) s-a terminat. Cred că oamenii vor lua cu asalt localul în următoarele săptămîni, apoi probabil se vor linişti lucrurile, iar oamenii se vor bucura să iasă în oraş”, spune un alt client.

Însă în alte părţi ale lumii, pandemia pune în continuare pe jar autoritățile. În Chile, preşedintele ţării a dat luni startul campaniei de vaccinare cu doza 4. Sunt vizate persoanele de peste 55 de ani care s-au imunizat cu a treia doză pînă în luna august a anului trecut. Statul sud-american are una dintre cele mai mari rate de vaccinare din lume: aproape 95% din populaţia eligibilă este imunizată, potrivit oficialilor din aceasta țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?