Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Top-10 puteri nucleare ale lumii în 2022

17 ian. 2022,, 13:00   Externe
18691 4

Ce țări au mai multe arme nucleare?

Lista marilor puteri nucleare ale lumii în anul 2022 include zece state principale. Informațiile despre țările care au un potențial nuclear și la care dintre ale, acesta este exprimat cantitativ, se bazează pe date de la Stockholm International Peace Research Institute și Business Insider.
Nouă țări care dețin oficial arme de distrugere în masă formează așa-numitul "Club Nuclear".

10. Iran

Numărul de focoase nucleare: nu există date disponibile.
Primul test: nu există date.
Ultimul test: nu există date.
În prezent, oficial se știe care țări dețin arme nucleare. Iranul nu se află printre ele. Cu toate acestea, el nu a redus munca asupra programului nuclear și există zvonuri că această țară are propriile arme nucleare. Autoritățile iraniene susțin că o pot construi pentru ei înșiși, dar din motive ideologice el se limitează doar la utilizarea uraniului în scopuri pașnice.
Deocamdată, folosirea atomului de către Iran se află sub controlul AIEA ca urmare a acordului din 2015, dar în curând status quo-ul poate suferi modificări.
Începînd cu 6 ianuarie 2020, Iranul a renunțat la ultimele restricții asupra acordului nuclear pentru a crea arme nucleare pentru o posibilă grevă asupra Statelor Unite.


9. Coreea de Nord

Numărul de focoase nucleare: 10-60
Primul test: 2006
Ultimul test: 2018
Din lista țărilor cu arme nucleare în 2022, spre marea groază a lumii occidentale, face parte și RPDC. Activitatea cu atomul în Coreea de Nord a început la mijlocul secolului trecut, cînd Kim Il Sung, înspăimîntat de planurile SUA de a bombarda Phenianul, a cerut ajutor de la URSS și China. Dezvoltarea armelor nucleare a început în anii 1970, a înghețat odată cu îmbunătățirea situației politice din anii 90 și a continuat în mod natural cu înrăutățirea acesteia. Deja începînd cu 2004 în ”marele stat prosper” au avut loc este nucleare. Desigur, potrivit armatei coreene, în scopuri pur inofensive – în scopul explorării spațiului.
Tensiune creează și faptul că numărul exact al focoaselor nucleare nord-coreene nu se cunoaște. Potrivit unor date, numărul lor nu depășește 20, potrivit altora, ajunge la 60 de unități.

8. Israel


Numărul de focoase nucleare: 80
Primul test: 1979
Ultimul test: 1979
Israelul nu a spus niciodată că deține arme nucleare – dar nici nu a susținut contrariul. Picanteria situației este dată de faptul că Israelul a refuzat să semneze Tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Odată cu aceasta, Israel monitorizează vigilent atomul pașnic și nu atît de pașnic al vecinilor săi și, la necesitate, nu ezită să bombardeze centrele nucleare din alte țări - așa cum a fost cu Irakul în 1981. Potrivit zvonurilor, Israelul are toate șansele de a crea o bombă nucleară încă din 1979, cînd o lumină suspectă asemănătoare cu o explozie nucleară a fost înregistrată în Atlanticul de Sud. Se presupune că fie Israelul, fie Africa de Sud, fie ambele state împreună sunt responsabile de acest test.

7. India

Numărul de focoase nucleare: 120-130
Primul test: 1974
Ultimul test: 1998
În ciuda detonării cu succes a unei încărcături nucleare în 1974, India s-a recunoscut oficial ca putere nucleară abia la sfîrșitul secolului trecut. Cu toate acestea, după detonarea a trei dispozitive nucleare în mai 1998, deja la două zile după aceasta India a anunțat că renunță să mai efectueze teste.

6. Pakistan

Numărul de focoase nucleare: 130-140
Primul test: 1998
Ultimul test: 1998
Nu este de mirare că avînd o frontieră comună și fiind într-o stare de neprietenie permanentă, India și Pakistanul încearcă să ajungă din urmă și să-și depășească vecinul-inclusiv în domeniul nuclear. După explozia indiană din 1974, a fost doar o chestiune de timp înainte ca Islamabadul să-și dezvolte propriile arme. După cum a declarat atunci prim-ministrul Pakistanului :"Dacă India își creează propriile arme nucleare, o vom face pe a noastră, chiar dacă va trebui să mîncăm iarbă". Și au făcut-o, totuși, cu o întârziere de douăzeci de ani.
După efectuarea testului de către India în 1998, Pakistanul le-a efectuat prompt pe ale sale, detonînd mai multe bombe nucleare la locul de testare Chagai.

5. Marea Britanie


Numărul de focoase nucleare: 215
Primul test: 1952
Ultimul test: 1991
Marea Britanie este singura țară din cele cinci țîri nucleare care nu a efectuat teste pe teritoriul său. Britanicii au preferat să facă toate exploziile nucleare în Australia și Oceanul Pacific, dar din 1991 s-a decis oprirea lor. Cu toate acestea, în 2015, David Cameron a dat o scînteie, recunoscînd că Anglia este gata să arunce cîteva bombe, dacă va fi nevoie. Dar asupra cui exact - nu a spus.

4. China


Numărul de focoase nucleare: 270
Primul test: 1964
Ultimul test: 1996
China este singura țară care s-a angajat să nu lanseze bombe nucleare (sau să amenințe cu lansarea) asupra statelor non-nucleare. Și la începutul anului 2011, China a anunțat că își va menține armele doar la nivel minim suficient. Cu toate acestea, de atunci, inginerii de apărare ai Chinei au inventat patru tipuri de rachete balistice noi care sunt capabile să transporte focoase nucleare. Deci, problema expresiei cantitative exacte a acestui "nivel minim" rămîne deschisă.

3. Franța


Numărul de focoase nucleare: 300
Primul test: 1960
Ultimul test: 1995
În total, Franța a efectuat mai mult de 200 de teste cu arme nucleare - pornind de la o explozie în colonia atunci franceză din Algeria și terminând cu doi atoli din Polinezia Franceză.
Interesant este că Franța a refuzat în mod constant să participe la inițiativele de pace ale altor țări nucleare. Nu s-a alăturat moratoriului privind testele nucleare la sfârșitul anilor 50 ai secolului trecut, nu a semnat Tratatul privind interzicerea testelor nucleare militare în anii 60 și s-a alăturat "Tratatului de neproliferare" abia la începutul anilor 90.

2. SUA


Numărul de focoase nucleare: 6800
Primul test: 1945
Utilizare în luptă: 1945 (Hiroshima și Nagasaki, Japonia)
Ultimul test: 1992
Țara cu cea mai puternică armată din lume este, de asemenea, prima putere care a efectuat o explozie nucleară și prima și singura în acest moment care folosește arme nucleare într-o situație de luptă. De atunci, Statele Unite au produs 66,5 mii de unități de arme atomice cu peste 100 de modificări diferite. Principala gamă de arme nucleare americane constă în rachete balistice pe submarine. Interesant este că Statele Unite (precum și Rusia) au refuzat să participe la negocierile privind renunțarea completă la armele nucleare care au început în primăvara anului 2017.
Doctrina militară americană afirmă că America deține suficiente arme pentru a garanta atît propria securitate, cât și securitatea aliaților săi. În plus, Statele Unite au promis să nu atace statele non-nucleare dacă acestea respectă termenii "Tratatului de neproliferare".

1. Rusia

Numărul de focoase nucleare: 7000
Primul test: 1949
Ultimul test: 1990
Puterea nucleară numărul 1 din lume în 2022. Unele dintre arme au fost moștenite de Rusia după sfîrșitul existenței URSS – focoasele nucleare existente au fost scoase din bazele militare ale fostelor republici sovietice. Potrivit armatei ruse, ei pot decide dacă să folosească arme nucleare ca răspuns la acțiuni similare. Sau în cazul atacului cu arme obișnuite, în urma cărora însăși existența Rusiei va fi amenințată.

Declarația liderilor țărilor "nucleare cinci" în 2022

La 3 ianuarie 2022, liderii Rusiei, Chinei, Marii Britanii, Franței și Statelor Unite au emis o declarație comună privind prevenirea utilizării armelor nucleare în război.
"Declarăm că nu pot exista cîștigători într-un război nuclear și că el nu trebuie să fie declanșat niciodată. Deoarece utilizarea armelor nucleare ar avea consecințe de anvergură, afirmăm, de asemenea, că armele nucleare – atît timp cît acestea continuă să existe - ar trebui să servească scopurilor defensive, să descurajeze agresiunea și să prevină războiul. Credem că proliferarea în continuare a acestor arme ar trebui împiedicată", se arată în declarația publicată pe site-ul Kremlinului.

2
1
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?