Criza energetică stiri: 772
Preşedintele stiri: 3230
Puterea stiri: 7217
Obiectiv european stiri: 291

Todua: „Cetăţenii Moldovei au o înţelegere a importanţei relaţiilor atît cu Rusia, cît şi cu Ucraina”

22 iun. 03:00   Război în Ucraina
3132

În societatea moldovenească, cu rare excepții, nu există ostilitate și rusofobie, dar există o înțelegere a importanței relațiilor atît cu Rusia, cît și cu Ucraina și conștientizarea că războiul din țara vecină se va încheia mai devreme sau mai tîrziu prin instaurarea păcii.

Această opinie a fost exprimată de istoricul, politologul, jurnalistul, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (2010-2014) Zurab Todua într-un articol publicat în publicația din FR Nezavisimaya gazeta, transmite Noi.md.

El a atras atenția asupra faptului că pe întreaga frontieră a fostei Uniuni Sovietice – de la Marea Baltică pînă la Marea Neagră – doar Republica Moldova rămîne un stat neutru, iar toate celelalte sînt, într-o măsură sau alta, implicate în orbita confruntării Est-Vest.

Tragedia vecinilor i-a determinat pe cetățenii Moldovei să arunce o privire diferită asupra istoriei lor de independență și să evalueze realizările și eșecurile. Pentru majoritatea populației, statutul neutru al țării a devenit una dintre cele mai importante valori. Mulți ani acesta nu prezenta o importanță, nu a fost observat, adesea fiind criticat. Dar acum totul s-a schimbat.

Imagini cu orașe și sate distruse, fluxul de refugiați, informații despre victimele războiului, psihoza generală care predomină în politica mondială – toate acestea i-au determinat pe cetățenii Republicii Moldova să arunce o privire diferită asupra a ceea ce îi înconjoară, să recunoască valoarea situației liniștite, posibilitatea de a trăi în pace, de a munci, de a crește copii, de a face activități zilnice.


Potrivit sondajelor, peste 80% din populație consideră neutralitatea Republicii Moldova o alegere corectă. Nu au mai existat astfel de cifre pînă acum. În societate, cu rare excepții, nu există ostilitate și rusofobie, cu excepția celei care se impune. Dar există o înțelegere a importanței relațiilor atît cu Rusia, cît și cu Ucraina și conștientizarea că războiul se va încheia prin instaurarea păcii, mai devreme sau mai tîrziu”, a subliniat Zurab Todua.

9

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав