COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Toate tapiseriile create de Rafael, expuse în Capela Sixtină

Toate tapiseriile create de Rafael, expuse în Capela Sixtină

Toate tapiseriile create de Rafael, contemporan şi rival al lui Michelangelo, au revenit, după aproximativ cinci secole, în Capela Sixtină, relatează Reuters.

Pentru prima dată în sute de ani, cele 12 tapiserii realizate de Rafael au fost expuse pe pereţii Capelei Sixtine, ca parte a manifestaţiilor prin care sînt marcate cinci secole de la moartea artistului.

În următoarea săptămînă, ele vor rămîne în Capela Sixtină, unde s-au aflat după ce Michelangelo a încheiat lucrările la tavan, în 1512, şi pînă în anul în care a început să picteze peretele Judecăţii de Apoi, în 1536.

Toate 12, realizate din mătase, lînă şi fire din aur şi argint, au fost restaurate cu migală de experţii de la Muzeul Vaticanului în ultimii zece ani.


„Acest loc are importanţă universală, nu doar pentru artele vizuale, ci şi pentru credinţa noastră”, a mai spus Jatta despre Capela Sixtină. „Vrem să împărtăşim această frumuseţe cu oamenii, chiar şi pentru numai o săptămînă”.

Şapte dintre tapiserii, comandate de Papa Leon al X-lea, au fost montate în capelă pe 26 decembrie 1519. După patru luni, Rafael, a murit la vîrsta de 37 de ani. Celelalte tapiserii au fost finalizate postum.

„Ultima înregistrare cu toate expuse aici datează la finalul anilor 1500”, a spus Alessandra Rodolfo, curatoarea expoziţiei.

Expoziţiile în care au mai fost văzute zece dintre tapiserii, cu dimensiuni de 6x5 metri, au fost deschise cîteva ore sau o zi. Două dintre cele 12 sînt înguste şi agăţate vertical, pentru a le încadra pe celelalte zece.

În mod normal, ele stau la Muzeul Vaticanului, în spatele unui geam, la o temperatură controlată.

Restaurarea lor a fost făcută pentru a fi protejate, dar şi pentru că unele vor fi împrumutate - una va ajunge la Scuderie del Quirinale din Roma, iar alta, la National Gallery din Londra, la finalul acestui an.

„Este exact ceea ce ne-a cerut Papa Francisc - să împărtăşim şi să fim un muzeu deschis tuturor”, a completat Jatta.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load