Criza energetică stiri: 1684
Cutremure stiri: 288

Tihanovskaia a anunțat despre pregătirea unui nou val de proteste în Belarus

26 mai. 2021,, 14:30   Război în Ucraina
2324 9

Fosta candidată la funcția de președinte din Belarus, Svetlana Tihanovskaia a anunțat despre pregătirea unui nou val de proteste antiguvernamentale în republică.

"Începem să ne pregătim pentru o nouă fază activă a protestului", a spus Tihanovskaia într-un mesaj video postat pe Youtube.

Această declarație a fost făcută pe fundalul unei noi agravări a relațiilor dintre Minsk și țările occidentale după incidentul cu avionul Ryanair, care a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk din cauza unei amenințări cu bombă. Activiștii pentru Drepturile Omului din Belarus au anunțat că în acest avion se afla și Roman Protasevici, fondatorul canalului Telegram Nexta, care este recunoscut drept extremist în Belarus. La verificarea documentelor pe aeroportul din Minsk, Protasevici a fost reținut. Pe numele său a fost deschis dosar penal în baza mai multor articole, inclusiv a articolului "organizarea dezordinilor în masă". El riscă pînă la 15 ani de închisoare. O serie de țări occidentale, inclusiv UE, au criticat incidentul.

După alegerile prezidențiale din Belarus, pe data de 9 august 2020, care au fost cîștigate pentru a șasea oară de către Aleksandr Lukașenko, care, potrivit CEC, a acumulat 80,1% din voturi, în țară au început protestele masă organizate de opoziție, pentru prevenirea cărora forțele de securitate, printre altele, au folosit mijloace și echipamente speciale. La 11 februarie, KGB-ul din Belarus a declarat că situația din țară s-a stabilizat, vîrful protestelor a trecut, iar manifestările lor practic au dispărut.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий