COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 937 115   INFECTAȚI 365 713(+548)   TRATAȚI 349 581      DECESE 9192(+30)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3020

Tihanovskaia a anunțat despre pregătirea unui nou val de proteste în Belarus

26 mai. 14:30   În lume
1555 9

Fosta candidată la funcția de președinte din Belarus, Svetlana Tihanovskaia a anunțat despre pregătirea unui nou val de proteste antiguvernamentale în republică.

"Începem să ne pregătim pentru o nouă fază activă a protestului", a spus Tihanovskaia într-un mesaj video postat pe Youtube.

Această declarație a fost făcută pe fundalul unei noi agravări a relațiilor dintre Minsk și țările occidentale după incidentul cu avionul Ryanair, care a aterizat de urgență pe aeroportul din Minsk din cauza unei amenințări cu bombă. Activiștii pentru Drepturile Omului din Belarus au anunțat că în acest avion se afla și Roman Protasevici, fondatorul canalului Telegram Nexta, care este recunoscut drept extremist în Belarus. La verificarea documentelor pe aeroportul din Minsk, Protasevici a fost reținut. Pe numele său a fost deschis dosar penal în baza mai multor articole, inclusiv a articolului "organizarea dezordinilor în masă". El riscă pînă la 15 ani de închisoare. O serie de țări occidentale, inclusiv UE, au criticat incidentul.

După alegerile prezidențiale din Belarus, pe data de 9 august 2020, care au fost cîștigate pentru a șasea oară de către Aleksandr Lukașenko, care, potrivit CEC, a acumulat 80,1% din voturi, în țară au început protestele masă organizate de opoziție, pentru prevenirea cărora forțele de securitate, printre altele, au folosit mijloace și echipamente speciale. La 11 februarie, KGB-ul din Belarus a declarat că situația din țară s-a stabilizat, vîrful protestelor a trecut, iar manifestările lor practic au dispărut.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X