COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Teritoriul despădurit anual este de mărimea Marii Britanii

Teritoriul despădurit anual este de mărimea Marii Britanii

În cazul în care ai trăit cu impresia că înțelegi perfect gravitatea despăduririlor la nivel global, un nou studiu pune acest fenomen global într-o nouă lumină.

Printre numeroase probleme de poluare, încălzirea globală este cauzată de numărul din ce în ce mai mic de păduri. Despăduririle reprezintă un fenomen îngrijorător la scară mondial pe care îl întîmpinăm și în Romînia, nu doar în Amazon. Nu ajută nici fermele de vaci întinse pe zeci sau sute de hecate în diverse colțuri ale lumii.

În teorie, pentru a ajuta planeta, ar fi benefică tranziția la o dietă bazată pe plante. Dacă îți permiți, adopția mașinilor electrice reprezintă un alt pas în direcția corectă. Nimic nu compensează însă lipsa copacilor. Pădurile sînt plămînul planetei, iar dacă dispar ele, dispărem și noi.


Încercînd să ofere o comparație ușor de înțeles, un nou studiu publicat de Climate Focus a ajuns la concluzia că, în fiecare an, pierdem o suprafață de pădure echivalentă cu întregul Regat Unit. Cuvintele cheie din această afirmație sînt ”în fiecare an”.

Încălzirea globală joacă și ea un rol în această problemă, dar nimic nu este mai periculos decît ritmul în care sînt tăiate pădurile de către oameni. La ora actuală, s-a ajuns la o rată de 26 de milioane de hectare anual, în contextul în care, suprafața Marii Britanii este de 24,2 milioane de hectare.

Partea cea mai îngrijorătoare este că această valoare a crescut într-un ritm alarmant în ultimii ani, deși majoritatea guvernelor de pe mapamond s-au înscris în parteneriate pentru prevenirea acestui fenomen și au făcut numeroase promisiuni. Realitatea, din păcate, este cu totul alta. În 2014, la New York, țările membre ONU s-au angajat să înjumătățească despăduririle pînă în 2020 și să restaureze 150 de milioane de hectare de pădure. În cei cinci ani care au trecut de atunci, ritmul despăduririlor a crescut cu 43% anual.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load