COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Tensiuni post-Brexit între Franţa şi Regatul Unit

Tensiuni post-Brexit între Franţa şi Regatul Unit

Guvernul Boris Johnson a transmis, luni, Uniunii Europene că are obiectivul restabilirii independenţei economice şi politice a Marii Britanii în 1 ianuarie 2021, dar preşedintele francez, Emmanuel Macron, a avertizat că nu va ceda la „şantajul” Londrei.

În contextul în care Uniunea Europeană elaborează liniile generale pentru negocierile cu Marea Britanie privind relaţiile post-Brexit, Downing Street a transmis luni că premierul Boris Johnson vrea să „preia controlul” asupra suveranităţii britanice.

„Obiectivul primar al Marii Britanii în negocieri este să asigurăm restabilirea independenţei economice şi politice de la 1 ianuarie 2020”, a declarat purtătorul de cuvînt al Biroului premierului Boris Johnson, citat de cotidianul Financial Times, transmite NOI.md cu referire la digi24.ro.


Asociaţiile companiilor britanice cer Guvernului de la Londra să menţină Marea Britanie cît mai aproape de reglementările Uniunii Europene începînd din 2021, pentru a se evita instituirea de taxe vamale.

Franţa a avertizat că nu va ceda la „şantajul” guvernului britanic. „Voi fi la Bruxelles mîine, iar vineri la Londra cu un mesaj clar privind Brexit. Noi nu vom semna niciun acord nefast pentru francezi sub presiunea şantajului sau a calendarului doar pentru că vrea Boris Johnson un acord cu orice preţ”, a declarat, prin Twitter, Amélie de Montchalin, secretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului francez de Externe.

Ţările Uniunii Euroene urmează să adopte, marţi, mandatul de negociere privind viitoarele relaţii cu Marea Britanie, astfel că discuţiile post-Brexit ar putea începe săptămîna viitoare, a declarat luni un diplomat european de rang înalt citat de agenţia de presă Reuters. „Este de aşteptat ca mandatul de negociere să fie adoptat mîine, ceea ce ne-ar permite să iniţiem negocierile foarte curînd, chiar şi la începutul săptămînii viitoare”, a declarat diplomatul european, sub protecţia anonimatului.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană în 1 februarie. În perioada de tranziţie post-Brexit, care durează pînă pe 31 decembrie 2020, Marea Britanie va continua să aplice reglementările Uniunii Europene. Premierul Boris Johnson speră că va finaliza pînă pe 31 decembrie 2020 negocierile privind viitoarele relaţii bilaterale. Liderii UE i-au transmis în mod repetat că timpul este foarte scurt. Bruxellesul a avertizat Guvernul de la Londra că va trebui să respecte standardele sociale, de muncă şi de protecţie a mediului pentru a obţine un acord de liber-schimb cu Uniunea Europeană.

Downing Street susţine că vrea condiţii similare cu cele acordate de Uniunea Europeană Canadei, Coreei de Sud şi Japoniei, dar oficiali UE au atras atenţia că situaţia este diferită la nivelul standardelor în contextul proximităţii geografice dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie.

Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a avertizat recent că Bruxellesul şi Londra se îndreaptă spre o confruntare puternică. „În materie de probleme comerciale şi în privinţa viitoarelor relaţii, ne vom sfîşia reciproc. Dar aşa este în negocieri, fiecare parte îşi va apăra interesele proprii. Sperăm să ajungem cît mai rapid posibil la un acord, deşi sînt multe subiecte şi vom avea de gestionat probleme serioase”, a declarat Jean-Yves Le Drian.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load