X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 144
Transnistria stiri: 1412

Țara din UE care a început să împartă pilule de iod cetățenilor, în caz de accident nuclear

7 mar. 2018,, 19:30   Externe
3000 0

Autoritățile au început să pună la dispoziția celor 11 milioane de cetățeni pastile de iod, în eventualitatea producerii unui accident nuclear în una dintre centralele nucleare din Belgia.

În prezent, reactoarele de energie nucleară ale țării se află într-un stadiu avansat de uzură, chiar dacă guvernanții susțin că nu există un „risc specific”.

Guvernul de la Bruxelles a lansat, de asemenea, și un site în limbile oficiale ale Belgiei – franceză, germană și olandeză – care conține instrucțiuni în caz de urgență.

Ministrul belgian de Interne, Jan Jambon, a declarat că Executivul intenționează să informeze în „mod corespunzător” publicul, transmite cotidianul The Guardian.

Stocuri de pastile de iod au ajuns deja în depozitele farmaciilor, scrie mass-media belgiană. Fiecar cutie conține 10 pilule, care sînt recomandate în caz de accident nuclear, pentru a reduce acumularea de radiații în glanda tiroidă.


De altfel, subiectul pericolului iminent pe care îl reprezintă facilitățile nucleare ale Belgiei a fost abordat de nenumărate ori la nivelul UE, după ce uzinele s-au confruntat în ultimii ani cu o serie de incidente – de la scurgeri radioactive și pînă la tenative de sabotaj.

Țările de Jos, Luxemburg și Germania au fost cele mai vocale țări pe marginea riscului de dezastru nuclear.

În 2015, Guvernul Olandei a comandat milioane de pilule de iod pentru olandezii care trăiesc în apropiere de granița cu Belgia.

Belgia are șapte reactoare nucleare: patru în Doel, în apropiere de portul Antwerp, și trei în Liege, în regiunea francofonă a țării.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumul republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав