Preşedintele stiri: 3021

Talibanii susţin că au sub control 85% din teritoriul Afganistanului

9 iul. 21:30   În lume
1840 2

Talibanii au declarat vineri că în prezent controlează 85% din teritoriul Afganistanului, pe fondul ofensivei lor împotriva forţelor guvernamentale, transmite AFP, precizînd că afirmaţia nu poate fi confirmată din surse independente.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, un reprezentant taliban, Shahabuddin Delawar, a afirmat că '85% din teritoriul Afganistanului a trecut sub controlul' mişcării talibane, adică în jur de 250 din cele 398 de districte ale ţării.

'Toate administraţiile şi spitalele continuă să funcţioneze pe acest teritoriu. Ne-am asigurat că vor fi în măsură să-şi continue activitatea', a spus Delawar, conform traducerii în limba rusă. El a adresat un apel 'tuturor organizaţiilor internaţionale să nu-şi întrerupă misiunea'.

Pe de altă parte, Delawar a susţinut că retragerea în curs a forţelor americane este rezultatul luptei talibanilor. 'Noi ne-am dus lupta, am făcut populaţia să treacă de partea noastră', a spus el, afirmînd că 'Statele Unite au fost forţate să părăsească teritoriul nostru'.

Potrivit unui alt reprezentant taliban, Sohail Shaheen, nimic nu-i împiedică pe insurgenţi să cucerească centrele administrative rămase sub controlul guvernului de la Kabul.

'Faptul că nu vom ataca centrele administrative ale provinciilor nu a fost un punct în negocierile şi în acordul încheiat cu Statele Unite. sînt problemele noastre interne', a spus el în aceeaşi conferinţă de presă.

Talibanii desfăşoară de mai multe săptămîni o ofensivă împotriva forţelor guvernamentale, în timp ce americanii îşi încheie retragerea din Afganistan.

Insurgenţii au luat sub control în această săptămînă pentru scurt timp, după lupte violente, o primă capitală de provincie, Qala-i-Naw (nord-vest), dar forţele afgane au dat asigurări vineri că au recucerit-o.

De cînd retragerea forţelor străine s-a accelerat, talibanii au cucerit teritorii ce se întind de la frontiera cu Iran, în vest, pînă la cea cu China, în nord-est, inclusiv mari părţi din zonele de graniţă cu statele vecine din Asia Centrală.

Vineri, purtătoarea de cuvînt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, a declarat că insurgenţii 'controlează acum în jur de două treimi din frontiera cu Tadjikistan'.

Delegaţia talibană aflată la Moscova s-a întîlnit joi cu emisarul Kremlinului pentru Afganistan, Zamir Kabulov, MAE rus comunicînd ulterior că 'au fost primite asigurări din partea talibanilor că nu vor fi încălcate frontierele statelor din Asia Centrală'.

Rusia, arbitru regional, este îngrijorată pentru securitatea acestor ţări, unde păstrează mai multe baze militare.

Sohail Shaheen a declarat joi pentru agenţia TASS că 'nu vom autoriza pe nimeni să utilizeze teritoriul afgan pentru a ataca Rusia sau statele vecine'.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X