COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 003 660   INFECTAȚI 400 585(+3907)   TRATAȚI 369 139     DECESE 10 488(+18)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7838
Criza energetică stiri: 514

Talibanii amenință Europa cu milioane de imigranți

30 oct. 2021,, 18:00   În lume
2870 1

Afganistanul se află în pragul unei catastrofe umanitare, asta în timp ce, potrivit Băncii Mondiale, țara are rezerve valutare de aproximativ 10 miliarde de dolari blocate în străinătate, mai ales în SUA și Europa.

Shah Mehrabi, un membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Afgane, a explicat că dacă banii nu sînt încredințați guvernului taliban, Occidentul se va confrunta riscuri imense. În primul rînd, pentru că nu vor mai avea ce să mănînce, oamenii vor porni spre Europa. În al doilea rînd, grupurile teroriste insurgente precum ISIS-K vor profita de această oportunitate pentru a-și trimite luptătorii să atace Europa, transmite evenimentulistoric.ro.

„Europa va fi afectată cel mai grav dacă Afganistanul nu va avea acces la acești bani”, a spus Mehrabi.

„Situația este disperată și suma de numerar este în scădere”, a declarat Shah Mehrabi, membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Afgane, pentru agențiile internaționale de presă. „Există destule acum… numai pentru a menține Afganistanul pînă la sfîrșitul anului.

Mehrabi a spus că Afganistanul are nevoie de 150 de milioane de dolari în fiecare lună pentru a „preveni criza iminentă”, menținînd stabile moneda locală și prețurile, adăugînd că orice transfer ar putea fi monitorizat de un auditor.


„Dacă rezervele rămîn înghețate, importatorii afgani nu vor putea să-și plătească transporturile, băncile vor începe să se prăbușească, alimentele vor deveni rare, magazinele alimentare vor fi goale”, a spus Mehrabi.

Reprezentantul Băncii Centrale a spus că aproximativ 431 de milioane de dolari din rezervele băncii centrale au fost deținute cu creditorul german Commerzbank, precum și alte aproximativ 94 de milioane de dolari cu banca centrală a Germaniei, Bundesbank.

În Europa, un oficial de top al băncii centrale a cerut țărilor europene, inclusiv Germaniei, să-și elibereze sumkele pentru a evita un colaps economic care ar putea declanșa o migrație în masă către Europa.

Colectarea taxelor afgane s-a ridicat la doar 4,4 milioane de dolari pe zi. Dar, spre deosebire de SUA, se pare că europenii, care se confruntă deja cu perspectiva unei creșteri a prețurilor la energie în această iarnă, ar putea fi dispuși să predea o parte din bani, dacă nu pe toți, pentru a încerca să evite o altă criză care ar putea duce la o mai mare fractură politică în UE.

Bank for International Settlements, un grup-umbrelă pentru băncile centrale globale din Elveția, deține încă aproximativ 660 de milioane de dolari, dar a refuzat să comenteze cererile afgane.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X